Hlavní obsah

Francie odškodní Rusko za nedodání lodí Mistral 32 miliardami, píše tisk

– Moskva • Aktualizováno

Rusko a Francie se po dlouhém jednání dohodly na výši odškodnění za nedodané výsadkové lodě třídy Mistral, oznámila v pátek agentura RIA Novosti. Podle listu Kommersant se bude jednat o částku 1,2 miliardy eur (32 miliard korun). Paříž lodě po anexi Krymu odmítla ruskému námořnictvu vydat, přestože kontrakt byl uzavřen, částka uhrazena a ve Francii probíhal výcvik ruských námořníků.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ruští námořníci před válečnou lodí Vladivostok třídy Mistral ve francouzském přístavu Saint-Nazaire (záběr z roku 2014)

Článek

Informaci o ukončení rozhovorů získala údajně ruská agentura od kremelského poradce Vladimira Kožina, který je s průběhem jednání obeznámen. Výši kompenzace Kožin odmítl uvést s tím, že částka bude zveřejněna v okamžiku, kdy bude kontrakt formálně zrušen.

Ruský list Kommersant před několika týdny oznámil, že Paříž nabízí vrácení 785 milionů eur, ale jen tehdy, pokud ruská vláda dá písemný souhlas s prodejem plavidel jinému zákazníkovi. Takové řešení ale Rusko podle deníku odmítá a trvá na splacení 1,2 miliardy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští námořníci cvičí francouzské lodě MistralVideo: Reuters

"Místo dvou Mistralů do Ruska připluje 1,2 miliardy eur," napsal v pátek Kommersant s odvoláním na své informace, které však nebyly oficiálně potvrzeny. V Elysejském paláci se list dozvěděl, že "je zakázáno poskytovat jakékoliv komentáře do příštího týdne".

Prodej dvou výsadkových lodí v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) byl největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO. [celá zpráva]

Francouzská vláda smlouvu na dodávku dvou plavidel z roku 2011 na konci loňského roku  zrušila, když Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo východoukrajinské separatisty. Ve Francii se přitom už cvičili ruští námořníci, kteří museli předčasně odjet domů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám