Hlavní obsah

Pověst Německa jako „kruté země“ je zpět, píše Washington Post

Kvůli nekompromisnímu postoji Berlína vůči Aténám během vleklé řecké krize míní americký list The Washington Post (WP), že se vrátila pověst Německa coby „kruté země“, kterou získalo za druhé světové války. WP soudí, že desetiletí pracně budovanou reputaci Berlín kvůli tvrdým úsporným požadavkům vůči Řecku ztrácí.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Titulní strana řeckého magazínu Crash s nápisem Lagardová, Merkelová, Schäuble, Barroso, Robey. Měli by jít k soudu za genocidu na Řecích.

Článek

Krátce poté, co byla uzavřena dohoda mezi Řeckem a zeměmi eurozóny, se na Twitteru objevily výzvy k bojkotu německého zboží. V souvislosti s německými požadavky se začaly objevovat i karikatury hlavních aktérů, kancléřky Angely Merkelové a ministra financí Wolfganga Schäubleho.

Francouzský list Ouest France napsal, že Řecko s dohodou souhlasilo, protože mělo „pistoli u spánku“. [celá zpráva]

Komentátor amerického listu The New York Times Paul Krugman podle WP tento týden poznamenal, že za kritiku tvrdých požadavků obdržel z Německa řadu nenávistných e-mailů. V jednom z nich bylo napsáno, že jako „Žid by měl vědět o nebezpečí vyplývajícím z démonizace jednoho národa“.

Řekové, kteří ve své vlasti podporovali úsporná opatření, byli podle WP označováni za „nacistické kolaboranty“.

Foto: Profimedia.cz

Fotomontáž s neměckým ministrem financí Wolfgangem Schäublem

Německo bylo kritizováno dokonce ve vlastní zemi. Der Spiegel označil seznam úsporných opatření, s nimiž musí Řecko souhlasit, za „katalog krutostí“.

Němci, kteří dokážou být podle WP velmi citliví, co se týče jejich minulosti, jsou nyní velmi nesví.

Podle listu zaznívají hlasy, podle nichž byla pověst Německa už pošramocena. "Merkelová, Schäuble a (vicekancléř) Sigmar Gabriel za dva a půl dne pohřbili důvěru, která byla budována přes 25 let," řekl v televizi Reinhard Bütikofer z německé strany Zelených.

"Bezcitné, diktátorské a ošklivé Německo má zase svou tvář, a tou je Schäuble," dodal.

Němci jsou národem, kde se pravidla neporušují, na prázdných křižovatkách čekají na zelenou, než přejdou - a tak to mají rádi, poznamenává WP. Toto přesvědčení Německu pomohlo stát se výkonnou, konkurenceschopnou ekonomikou, které Evropa závidí. Jako největší ekonomika a de facto vůdčí činitel v 19členné eurozóně má pravidla, o kterých si mnoho Němců myslí, že musí být dodržována. Jejich požadavky však někdo přirovnává k nacistické nelidskosti, což mnoho z nich nelibě nese, uzavřel WP.

Reklama

Výběr článků

Načítám