Hlavní obsah

Opakování chaosu v Calais je nepřijatelné, Francie i Británie posilují ostrahu před běženci

– Calais/Londýn

Francouzské úřady povolaly do přístavního města Calais policejní posily, aby zabránily opakování chaosu, který tam nastal v úterý. Stávkující zaměstnanci trajektové dopravy tam zastavili provoz lodí i vlaků přes Lamanšský průliv, načež se zmatku snažily využít stovky ilegálních přistěhovalců naskakujících na některých z kamiónů směřujících do Británie.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Běženci v Calais

Článek

Situace je „naprosto nepřijatelná,“ prohlásil ve středu britský premiér David Cameron a dodal, že bezpečnost bude posílena také v Doveru. Obě země by podle Camerona měly při řešení problémů spolupracovat a ne se navzájem obviňovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Narážel na dlouhodobé stížnosti úřadů v Calais, že Británie dostatečně nepomáhá. Londýn ale poukazuje na to, že vyslal policisty do několika přístavů nejen ve Francii, ale také v Belgii. Cameron ve středu slíbil, že britská ostraha ve Francii bude ještě posílena.

V Calais a okolí se zdržují odhadem 3000 migrantů snažících se dostat na britské ostrovy, kde doufají v získání azylu. Své šance se v úterý chopili ve velkých počtech, když využili zmatku souvisejícího se stávkou pracovníků firmy MyFerryLink spadající pod společnost Eurotunnel, kteří nesouhlasili s oznámeným odprodejem některých trajektů. Migranti se hromadně snažili naskočit na kamióny směřující do Anglie. [celá zpráva]

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Běženci v Calais

Britové letos zaznamenali okolo 19 000 pokusů o překročení Lamanšského průlivu, což je oproti stejnému období před rokem více než dvojnásobek. Londýn v reakci neplánuje jenom posílení ostrahy přístavů. Premiér Cameron podle serveru BBC uvedl, že vláda také zajistí, aby Británie nebyla pro ilegální přistěhovalce tak snadno dosažitelná a oni v ní lehce získali práci.

Provoz trajektů byl obnoven v úterý večer, provoz vlaků v podmořském tunelu až ve středu. Některé vlaky měly ještě v poledne zpoždění, uvedla televize SkyNews.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám