Hlavní obsah

Maďarsko zastavilo platnost evropské azylové dohody

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko jednostranně zastavilo platnost evropské azylové dohody. Podle agentury MTI maďarské ministerstvo vnitra v úterý oznámilo, že z technických příčin nebude z členských zemí EU dočasně brát zpět migranty, kteří v Maďarsku požádali o azyl. Evropská komise chce od Budapešti vysvětlení tohoto kroku.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Příčinou tohoto kroku je vysoký počet migrantů, kteří dorazili do Maďarska, a země už vyčerpala všechny kapacity a možnosti na jejich přijímání. O vypovězení tzv. dohody Dublin III už Maďarsko informovalo Rakousko, Belgii, Českou republiku, Dánsko, Velkou Británii, Finsko, Francii, Polsko, Lucembursko, Německo, Norsko, Itálii, Švédsko a Slovensku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács zdůraznil, že země tak činí pouze na přechodnou dobu. „Všichni očekáváme evropské řešení problému, ale nyní musíme chránit maďarské zájmy a maďarské občany,“ uvedl Kovács.

Podle dohody Dublin III je možné vrátit migranty do země Evropské unie, kde poprvé požádali o azyl.

Evropská komise chce vysvětlení

Evropská komise podle agentury Reuters reagovala upozorněním, že zmíněná dohoda nepředpokládá, že by mohla být vypovězena. EK požádala Maďarsko o vysvětlení oznámeného kroku. Budapešť prý ostatním zemím sdělila, že jde o technický problém, a EU chce vědět, co bylo k jeho odstranění učiněno.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je rozhodnutí Maďarska nebrat zpět migranty reakcí na situaci kolem kvót. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jednostranné vypovídání dohod není možné.

Místopředseda vládní strany FIDESZ Lajos Kósa před týdnem varoval, že západní země mohou v průběhu léta vrátit do Maďarska 160 až 200 tisíc migrantů, kteří v minulosti požádali o azyl v Maďarsku. Jen letos překročilo maďarsko-srbskou hranici přes 60 tisíc běženců. Za celý loňský rok to bylo jen 43 tisíc.

Maďarská vláda minulý týden rovněž oznámila, že na hranicích se Srbskem nechá postavit čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot, který by měl pomoci zabránit nekontrolovatelnému pronikání migrantů. Ve středu by ministerstvo vnitra mělo předložit plán realizace tohoto záměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám