Hlavní obsah

Rusko chce prošetřit přistání Američanů na Měsíci

Ruské úřady se chystají vyšetřovat přistání Američanů na Měsíci v letech 1969 až 1972. Tvrdí to alespoň mluvčí Vyšetřovacího výboru Ruské federace Vladimir Markin v úterním komentáři v deníku Izvestija.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První přistání na Měsíci v roce 1969Video: Reuters

 
Článek

Markin upozorňuje, že netvrdí, že by Američané na Měsíci nepřistáli, chce ale vyjasnit některé důkazy jejich činu a jak přesně přistání probíhalo. Vyšetřovací úřad Ruské federace je podřízen přímo Vladimiru Putinovi a je hlavním vyšetřovacím orgánem v Rusku.

Jeho mluvčí upozornil především na to, že zmizely originální záběry z mise Apolla 11 z roku 1969 a není ani jasné, kde jsou horniny, které astronauti z Měsíce přivezli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nezpochybňujeme, že na Měsíc letěli a natočili o tom film. Ale všechny vědecké a možná i kulturní důkazy jsou součásti historie celého lidstva a jejich zmizení je velká ztráta. Vyšetřování odhalí, co se opravdu stalo,” napsal Markin.

Za vše může FIFA

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v roce 2009 přiznal, že původní film z přistání smazal. Záznam ale zůstal v televizi CBS, který NASA digitalizovala. Doplnil, že kameny z Měsíce se nacházejí ve vesmírném centru v Texasu.

Markin komentářem reagoval na americké vyšetřování aktivit fotbalové federace FIFA, která se má mimo jiné zabývat pořadatelstvím mistrovství světa v Rusku. Mluvčí tvrdí, že Američané si hrají na světové policisty.

Spekulace ohledně přistání na Měsíci jsou oblíbeným námětem spikleneckých teorií. Mnozí tvrdí, že Američané na Měsíci vůbec nebyli a záběry Neila Armstronga jsou ve skutečnosti pořízeny v poušti v Nevadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám