Hlavní obsah

Protiruské sankce potrvají ještě nejméně půl roku, shodli se diplomaté EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Protiruské sankce Evropské unie potrvají přinejmenším dalšího půl roku. Na středečním zasedání v Bruselu se na tom shodli diplomaté členských států EU. Uvedly to agentury Reuters a ČTK.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropští velvyslanci se shodli, že by platnost sankcí měla být rozšířena nejméně do konce ledna příštího roku. Formálně mají krok potvrdit ministři zahraničních věcí evropské osmadvacítky na své pondělní schůzce v Lucemburku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už o víkendu v České televizi uvedl, že sankce ve stávající podobě budou zřejmě prodlouženy do konce roku. Řekl, že „na základě dosavadních debat“ to pokládá „za nejpravděpodobnější verzi“.

Moskva s tím podle prohlášení ruského ministra financí Antona Siluanova počítala. „V našich odhadech hospodářského vývoje bylo k této otázce přihlédnuto,” řekl.

EU uvalila sankce na vybrané ruské politiky, podnikatele a firmy působící mimo jiné v bankovnictví, obranném a energetickém sektoru, loni v létě po ruské anexi Krymu a vypuknutí bojů na Donbasu.

Unijní představitelé prohlašují, že jsou připraveni sankce zmírnit nebo odvolat, až se prokáže naplňování dohod z Minsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám