Hlavní obsah

Do Evropy už letos dorazilo přes sto tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Od začátku letošního roku dorazilo do Evropy už 103 000 migrantů, většinou na chatrných lodích. Uvedl to podle AFP v úterý v Ženevě Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že jde o dramatický nárůst.

Foto: Carmelo Imbesi, ČTK/AP

Migranti vystupujíc v sicilském přístavu Augusta

Článek

Do Řecka dorazilo 48 000 běženců. Do Itálie se jich dostalo v rámci dosud nevídané uprchlické vlny už 54 000 lidí. Dalších 920 se jich dostalo do Španělska a 91 na Maltu, upřesnil úřad.

To je většina, která měla při pokusech dostat se do Evropy štěstí.  Skoro 1800 jich po cestě utonulo, když se jejich lodě potopily.

UNHCR v kvůli nebývalé vlně migrantů uvedl, že „posiluje svoji přítomnost v Řecku a na jihu Itálie v odpovědi na dramatický nárůst počtu uprchlíků a migrantů“.

Řecko pod tlakem

Mluvčí vysokého komisaře Adrian Edwards zmínil zejména extrémní nárůst uprchlíků v Řecku, kam jich za celý loňský rok přišlo 34 000.  Letos tam přichází šest set lidí denně, kteří utíkají před válkami v Sýrii, Iráku a Afghánistánu.

Foto: Carmelo Imbesi, ČTK/AP

Migrantka v Itálii krmí své děti.

Jen v uplynulých 24 hodinách tam dorazilo 761 uprchlíků. Pobřežní hlídky zachránily z moře 457 lidí, dalších 304 jich připlulo samo, uvedly řecké úřady.

Od pondělního rána musely záchranné čluny vyjíždět k 12 zásahům v okolí ostrovů Lesbos, Chios a Kos na východě Egejského moře. Více než 300 migrantů připlulo do přístavu Mytilini na Lesbu. „Rekordní počty uprchlíků dál připlouvají na Lesbos na gumových člunech a dřevěných lodích a vytvářejí nápor na zdroje a kapacity ostrova,“ řekl Edwards s tím, že OSN hledá další vyšší podporu pro postižené ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám