Hlavní obsah

Ruská propagandistka odhaluje pozadí dezinformační mašinerie

Londýn/Petrohrad

Ljudmila Savčuková pracovala v ruské propagandistické mašinerii, jejímž úkolem bylo špinit na internetu odpůrce a vytvářet kladný obraz prezidenta Vladimira Putina. Záměrně zkopírovala některé dokumenty a natočila i video z nitra budovy společnosti Internet Research, kde byla zaměstnaná. Listům The Daily Telegraph a The Sunday Times poodhalila, jak ruská propaganda funguje.

Foto: Profimedia.cz

Ljudmila Savčuková

Článek

„Tito lidé používají propagandu, aby popřeli skutečnost a přivedli lidi k tomu, že budou pochybovat o motivech jakéhokoli občanského protestu,“ uvedla Savčuková. „Nejhorší ze všeho je, že to dělají tak, že nám předstírají, že jsme to my, občané Ruska.“

Ve společnosti Internet Research, kterou podle Daily Telegraphu vlastní jeden ruský businessman blízký Putinovi, takže to není státní firma, působí armáda několika set bloggerů, kteří se pokoušejí překroutit skutečnost a zaplavit internet politickými narážkami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Museli jsme říkat, že Putin je fájn kámo a velká postava, že odpůrci Ruska jsou zlí a Barack Obama je idiot,“ dodala Savčuková.

Úkolem tzv. trollů (v internetovém slangu jde o anonymního účastníka on-line diskuzí, který se baví jejich rozvracením, pozn. red.), kteří svou prací připomínají dezinformační praktiky z dob Sovětského svazu, je útočit na jakéhokoli odpůrce ruských úřadů, ať už jsou to politici, Ukrajinci podporující EU nebo americký prezident Barack Obama, označovaný jako opičák, napsal britský list.

Terči útoků bývaly ukrajinská vláda, Obama nebo opoziční blogger Alexej Navalnyj či Pussy Riot
Ljudmila Savčuková

„První věc, kterou jsme museli každý den udělat, bylo zapnout proxy server, aby se skryly naše IP adresy,“ uvedla. Pak následovalo „technické zadání“ - popis témat, která by měli zvednout v blozích a komentářích. Dodána byla i klíčová slova. Terčem útoků bývala ukrajinská vláda, Obama, opoziční blogger Alexej Navalnyj či Pussy Riot.

Najatí bloggeři byli pod přísnou kontrolou, jejich e-maily kontrolovali, na pracovišti byla bezpečnostní kamera. Pokud nesplnili plán, dostávali pokuty.

Její slova potvrzuje další zaměstnanec „továrny na lži” Marat Burkchard. „Když se bouřili černoši ve Spojených státech, museli jsme psát, že americká politika vůči černošské komunitě selhala, že si Obamova administrativa nedokáže s problémem poradit, že situace je napjatější, že negři povstali.“

Psala jsem, že v EU krachují tisíce farmářů, kvůli sankcím proti Rusku a hrozí nezaměstnanost
Ljudmila Savčuková

Podle něj byla stabilním tématem Ukrajina: „Vždy to bylo o kyjevské juntě, o tom, jak jsou ubozí lidé na Donbasu bombardováni, jak se střílejí ženy a děti. Obviňovalo se NATO a Blackwater, že tam mají své žoldáky.“

Britskému listu tvrdil, že „nejméně příjemné bylo, když jsme museli urážet Obamu, srovnávat ho s opicí, používat slova jako malý tmavouš.“

Falešná identita

Savčuková působila v oddělení zvláštních projektů, které využívalo bloggerskou platformu LiveJournal, kde „lidé předstírají, že jsou nezávislými bloggery, věštci, vojáky, Ukrajinci“.

Do svých příspěvků vkládali zadaná politická poselství. Sama v roli věštkyně například 3. března napsala: „Zlá předtucha. Proč se obávám o svou sestru žijící v Evropě.“ Sestra jí prý z Německa vzkázala, že „v EU krachují tisíce farmářů, kvůli sankcím EU (proti Rusku)“ a „hrozí nezaměstnanost“.

Ve společnosti pracovala od 2. ledna do 11. března. Když se Savčuková doslechla o smrti opozičního politika Borise Němcova, zasáhlo ji to. „Cítila jsem kulky mezi svými rameny,“ řekla s narážkou na smrt politika zavražděného na moskevském mostě. Přesto plnila úkol, který ona i její kolegové dostali. Snažili se vyvolat dojem, že Němcova spíše zavraždili jeho přátelé než zabijáci, najatí vládou, což si mnozí v Rusku mysleli.

„Byla jsem rozrušená. Byla jsem mimo, ale byla jsem 007. Splnila jsem úkol,“ dodala Savčuková. Tehdy se ale rozhodla natočit ve firmě video a okopírovala dokumenty, které ukázaly, jak firma funguje. Sama prý  do společnosti nastoupila s cílem poznat, jak funguje Putinova propaganda.

Nejasný motiv

Proč původně chtěla dělat tuto práci, ale není jasné. Tvrdí, že než se přihlásila, vymazala na Facebooku a jeho ruské obdobě VKontake všechny své příspěvky, které se týkaly její činnosti ekologické aktivistky. Při pohovoru podle svých slov předstírala, že „je žena v domácnosti bez názoru“. Trochu zvláštní je, že společnost Internet Research její minulost neodhalila.

„První den mi řekli, že pracujeme pro dobro vlasti, protože podporujeme úřady,“ dodala.

Když poskytla o firmě informaci jedněm místním novinám, byla v březnu odvolána. Nyní se pokouší odhalit pravdu a s Internet Research se soudí. Důvodem je porušení pracovního práva, protože nikdy nedostala pracovní smlouvu a byla vyplácena v hotovosti.

Burkchard uvedl, že za směnu musel napsat 135 provládních komentářů. Za to dostal 45 000 rublů. Tuto práci dělal dva měsíce, protože prý potřeboval peníze.

Dobře utajená firma

Reportérovi Telegraphu se do budovy petrohradské společnosti nepodařilo dostat a nemohl mluvit s nikým z jejích zaměstnanců ani z jejího vedení. Ochranka mu řekla, že firma nemá žádný telefon.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pátek listu sdělil, že o firmě nic neví. „Budu upřímný, nevíme, že tato společnost existuje. Nijak s ní nespolupracujeme. Nemůžeme s ní spolupracovat, protože nevíme, co je zač, že vůbec existuje.“

Petrohradský novinář z listu Moj Rajon Andrej Sošnikov ale uvedl, že si nedokáže představit, že by firma mohla fungovat alespoň bez tichého souhlasu Kremlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám