Hlavní obsah

Rusko se nechce doprošovat G7, Obama vyzval k prodloužení sankcí

Washington/Moskva

Americký prezident Barack Obama chce na nadcházejícím summitu skupiny sedmi velkých světových ekonomik (G7) v Bavorsku vyzvat vedoucí představitele Evropské unie k zachování sankcí uvalených na Rusko kvůli agresi vůči Ukrajině. Napsala to ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na oficiální americké činitele. Summitu se neúčastní Rusko, skupina G7 s ním loni ukončila spolupráci, ale Rusko o návrat ani neusiluje.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama

Článek

„Takový záměr nemáme, otevřeně řečeno, ničeho se nedoprošujeme,” reagoval v Moskvě náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov na otázku novinářů, zda nehodlá Moskva usilovat o obnovu svého členství. Rusko podle náměstka skupinu samo neopustilo a respektuje „svrchované rozhodnutí ostatních členů”.

Členové skupiny nejvyspělejších ekonomik G7 loni v březnu po anexi Krymu oznámil, že ukončují spolupráci s Ruskem.

Podle Rjabkova nemá Moskva žádný zvláštní zájem účastnit se schůzek skupiny: „Daleko víc se zajímáme o jiné formáty, dřívější schůzky G8 nebyly nikdy příliš produktivní.“ Zajímavější je pro Moskvu novější skupina G20 nebo seskupení BRICS, sdružující kromě Ruska Brazílii, Indii, Čínu a Jižní Afriku.

Rusko nicméně aktivity skupiny G7 se zájmem sleduje a studuje její dokumenty. „Přečteme si i to, co nám napíší ze summitu v Bavorsku,” uvedl Rjabkov k setkání, které se uskuteční v neděli a v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám