Hlavní obsah

Gubernátorem ukrajinské Oděsy se překvapivě stal gruzínský exprezident

Právo, Michael Švec

Rozporuplné reakce na Ukrajině i v zahraničí vyvolalo jmenování nového gubernátora Oděské oblasti. Hlavou významného regionu, který je ukrajinskou branou k Černému moři a sousedí s moldavským separatistickým Podněstřím, se stal gruzínský exprezident Michail Saakašvili. Politik je nyní ve vlasti stíhán za údajné zneužití pravomocí a žije v exilu.

Článek

První kusé informace z páteční noci potvrdil prezident Petro Porošenko, když Saakašviliho – jehož označil za svého přítele – v sobotu v Oděse do funkce osobně jmenoval.

Exprezident, jemuž týž den Porošenko udělil ukrajinské občanství, se vedení regionu s částečně prorusky naladěným obyvatelstvem chopil rázně. Oznámil, že hodlá rušit zbytečná místa ve svém aparátu, což podle něj může ušetřit 4,1 miliónu hřiven (asi 4,9 miliónu korun) ročně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do úřadu chce přivést mladé lidi

Do vedení oblasti chce pomocí otevřených výběrových řízení přivést mladé lidi, prosazovat nové iniciativy a přilákat do regionu turisty a investory. „Když lidé uvidí, že úřady pracují a stát se o ně stará, separatistické nálady zmizí samy od sebe,“ řekl v neděli Saakašvili.

Politik, jehož do čela Gruzie v roce 2004 vynesla revoluce růží, se tehdy obklopil mladým týmem, s nímž zahájil razantní a úspěšné reformy, které mj. vedly k výraznému potlačení korupce a zločineckých struktur v jihokavkazské zemi.

Saakašviliho příznivci očekávají, že se mu tento scénář podaří zopakovat i v Oděse. Podle Porošenka by obyvatelé oblasti měli první výsledky reformních kroků, které mají vést i k „deoligarchizaci“, pocítit už za rok.

Předseda oděské oblastní rady Mychajlo Šmuškovyč přivítal, že nový gubernátor nemá v regionu vlastní zájmy a bude tam moci předvést své reformní schopnosti.

Naopak podle Mykoly Skoryka, Saakašviliho předchůdce ve funkci a poslance za proruský Opoziční blok, v současných podmínkách nemůže uspět. „Považuji Saakašviliho jmenování za hanbu pro Ukrajinu i Oděsu a za plivanec do tváře vlastním občanům,“ řekl zpravodajskému serveru ZN.ua.

Nešťastná Ukrajina, napsal Medvěděv

Podrážděně na překvapivé rozhodnutí Kyjeva zareagovaly Tbilisi i Moskva. Současný gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili předchůdce odsoudil za to, že přijal ukrajinské občanství, čímž se podle něj vzdává gruzínského.

„Nešťastná Ukrajina,“ napsal na Facebooku ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Podle ukrajinských komentátorů může být pro Saakašviliho, o jehož uplatnění v rámci ukrajinské státní správy se dlouhodobě spekuluje, Oděsa jen přestupní stanicí.

„Arsenij Jaceňuk má odteď v Saakašviliho osobě jednoho z potenciálních konkurentů v boji o premiérské křeslo. Vždyť je zcela zřejmé, že pro gruzínského exprezidenta není gubernátorský post vysněnou metou,“ napsal ukrajinský novinář Serhij Rudenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám