Hlavní obsah

Ruská duma schválila zákon o nežádoucích nevládních organizacích

– Moskva

Dolní sněmovna ruského Federálního shromáždění ve třetím čtení schválila zákon o nežádoucích nevládních organizacích, který podle kritiků kriminalizuje občanská hnutí nepohodlná státu. Nový zákon, k němuž se má ještě vyslovit horní komora a prezident Vladimir Putin, staví mimo zákon nevládní organizace, které za nežádoucí označí ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Článek

Nežádoucí organizace mohou být postiženy pokutami, jejich funkcionáři mohou být odesláni k nuceným pracím nebo až na šest let do vězení. Do kategorie nežádoucích se mohou dostat prakticky jakákoli domácí či mezinárodní hnutí, která podle úřadů ohrožují ruský ústavní pořádek nebo bezpečnost státu.

Do seznamu nežádoucích bude oficiálně zařazovat nepohodlná hnutí ruské ministerstvo spravedlnosti. Své slovo bude mít podle moskevského rozhlasu i ministerstvo zahraničí a kontrarozvědka FSB.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ruských opozičních aktivistů je cílem nového zákona "odstřihnout" ruské nevládní skupiny od jejich zahraničních partnerů. Zákon dává státu nové nástroje postihu po nechvalně známém zákonu o "zahraničních agentech" z roku 2012. Ten pranýřuje organizace, které využívají zahraničních grantů, a vystavuje je mnoha byrokratickým procedurám.

Rusko začalo bránit nevládním a neziskovým organizacím v kontaktech se zahraničím od roku 2012, kdy se svého třetího mandátu v čele státu ujal Putin.

Moskva tvrdí, že západní státy se snaží destabilizovat politický systém a zpochybnit tradiční hodnoty ruské společnosti založené na centralizované státní moci, mohutné armádě a pravoslavné víře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám