Hlavní obsah

Rusko na Rudém náměstí ukázalo svou armádu a techniku

Moskva
Aktualizováno

Na moskevském Rudém náměstí v sobotu dopoledne proběhla přehlídka ruské vojenské techniky. Akce je součástí oslav konce druhé světové války v Evropě, většina západoevropských hlav státu ji ale bojkotuje. Oslavy, které budou probíhat celý den, zahájil v Kremlu Vladimir Putin, přivítal se i s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda předvedla svou vojenskou techniku na přehlídce v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Na přehlídce se představilo 16 000 vojáků a asi 200 strojů, očekávalo se především představení nového tanku T-14 Armata nebo obrněného transportéru Kurganěc. [celá zpráva]

V ulicích Moskvy přehlídky přihlížely desetitisíce lidí. Nad jejich hlavami prolétlo 150 letadel.

Přehlídka začala projevem Vladimira Putina. Poděkoval západním spojencům za podíl na válečném vítězství a sovětským veteránům za jejich válečné úsilí, které před 70 lety vyvrcholilo dobytím Berlína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vladimir Putin přivítal v Kremlu státníky, kteří přijeli na oslavy konce druhé světové válkyVideo: Reuters

"Znovu si uvědomujeme velikost vítězství nad nacismem, byl to sovětský lid, kdo rozhodl o konečném výsledku války," řekl Putin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v MoskvěVideo: Reuters

Vyslovil se pro systém bezpečnosti, který odpovídá dnešním hrozbám. "Naším společným úkolem se musí stát vypracování systému rovnoprávné bezpečnosti všech států odpovídající soudobým hrozbám, který bude vybudován na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky," řekl Putin.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Váleční vetráni na vojenské přehlídce

Putin se Zemanem se večer sejdou, budou spolu mluvit hlavně o ekonomických otázkách. Řešit by například měli nesplacené ruské pohledávky. Jednání by mělo trvat asi hodinu.

Samotné přehlídky se Zeman neúčastnil, místo ní se sešel se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (na voze v popředí) na úvod vojenské přehlídky.

Mezi návštěvníky přehlídky byl například generální tajemník OSN Pan Ki-mun, čínský prezident Si Ťin-pching nebo indická hlava státu Pranáb Mukherdží. Původně měl přijel i vůdce KLDR Kim Čong-un, cestu ale před několika dny zrušil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pochod na Rudém náměstí

Z Evropské unie se z vysokých hostů kromě Zemana a Fica oslav účastní kyperský prezident Nikos Anastasiadis. Řecko je zastoupeno šéfem parlamentu, z Itálie, Slovinska a Francie přijeli ministři zahraničí. Do Moskvy v neděli na oslavy dorazí i německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Vojáci na přehlídceš

Vítězství ve velké vlastenecké válce, což je ruské označení pro největší světový válečný konflikt, se v Rusku slaví o den později než v Evropě. Důvodem je časový posun, protože bezpodmínečná kapitulace wehrmachtu byla v Německu podepsána pozdě večer 8. května středoevropského času, kdy už v Moskvě bylo po půlnoci. ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám