Hlavní obsah

Noční vlci dorazili do Německa a navštívili Dachau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Skupina motorkářů z ruského klubu Noční vlci v noci na pondělí překročila rakousko-německou hranici a dorazila do Mnichova. Následně navštívila památník na místě bývalého koncentračního tábora v Dachau. Uvedla to agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Jezdec z motorkářského klubu Noční vlci

Článek

Do Dachau podle deníku Bild přijela skupina v poledne. Již od rána před památníkem někdejšího koncentračního tábora hlídkovali policisté.

Podle neoficiální cestovního plánu mají nyní motorkáři na programu návštěvu mnichovského muzea automobilky BMW.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Průjezd Nočních vlků československými hranicemiVideo: Právo

Německá policie uvedla, že skupinu tvoří deset lidí a že žádný z nich není plnoprávným členem Nočních vlků. Jde prý o jejich rodinné příslušníky včetně dvou dětí a sympatizanty, mimo jiné jednoho Rakušana.

Jedním z členů skupiny je podle portálu oberpfalznetz.de žena, která v neděli přiletěla do Mnichova, aby se k motorkářům připojila. Podle německých a rakouských médií překročili motorkáři hranice do Německa na jednom motocyklu a v jednom autě.

Předpokládá se, že vedle Dachau chtějí Noční vlci navštívit mimo jiné i Norimberk, který je úzce spjat se vzestupem nacistického hnutí. Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) pod vedením Adolfa Hitlera tam od roku 1927 pořádala říšské stranické sněmy.

Oslava vítězství Rudé armády

Noční vlci svojí jízdou z Moskvy oslavují 70. výročí vítězství Rudé armády nad wehrmachtem. Cílem jejich cesty, během níž projeli i Českou republikou, je Berlín, kde se 9. května pokloní padlým rudoarmějcům.

Konvoj byl původně větší, ale většinu motorkářů nepustilo dál Polsko. Rusko původně oficiálně žádalo, aby Polsko i Česká republika jízdu motorkářů zajistily. Vlády obou zemí to odmítly. Mnoho motorkářů pak do Polska nemohlo proto, že si vůbec nepožádali o víza.

Polská premiérka i někteří další evropští politici považují jízdu v době největšího napětí mezi Západem a Ruskem od konce studené války za provokační.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi k ruskému prezidenu Putinovi, který s nimi udržuje kontakt, a jeho podporou. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009, často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související články

Noční vlci jsou v Ostravě

Noční jezdci dorazili do Ostravy, několik z nich se mělo ve čtvrtek 30. dubna zúčastnit pietního aktu k 70. výročí osvobození moravskoslezské metropole. Jejich...

Výběr článků

Načítám