Hlavní obsah

Zeman se postavil proti samostatnosti Kosova, vicepremiéra označil za válečného zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro bosenskosrbský deník Večernje novosti tvrdě kritizoval uznání samostatnosti Kosova, které podle něj začalo nebezpečný proces překreslování hranic na celém světě. Současného kosovského vicepremiéra Hashima Thaçiho označil za válečného zločince.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Mnohokrát jsem veřejně řekl, že Hashim Thaçi je válečný zločinec, kriminálník,“ uvedl Zeman a zdůraznil, že on sám samostatnost Kosova neuznává, i když česká diplomacie ji uznala. „Já osobně jsem nezávislost Kosova neuznal. To je evidentní z toho, že jsem nikdy nejmenoval českého velvyslance v Prištině,“ uvedl.

Zeman kritizoval kosovské představitele již v minulosti, loni během své návštěvy Srbska uvedl, že vybudování samostatných ozbrojených sil Kosova by znamenalo znovu vyzbrojit členy někdejší Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která páchala teroristické činy. Kosovo tehdy označil za velmi podivný stát se silným vlivem narkomafií.

Zeman se dokonce domnívá, že Srbsko může být přijato do EU i bez toho, aby uznalo Kosovo. „To je otázka pro Evropskou komisi. Osobně si myslím, že tento požadavek není nutný. Pět zemí EU – Slovensko, Španělsko, Řecko, Rumunsko a Kypr – Kosovo neuznalo,“ připomněl český prezident.

Velmi kritický byl český prezident i k náletům na Srbsko v roce 1999: „Vezměte si Irák, Sýrii a Libyi, to jsou nejčerstvější příklady. Všechny tyto unilaterální akce bez zastřešení Radou bezpečnosti jsou prostě řečeno katastrofální. Tyto tři lekce spolu se čtvrtou ze Srbska nás poučily, že máme dělat jen akce schválené Radou bezpečnosti. Pro všechny současné stálé členy je společný nepřítel Islámský terorismus.“

Znovu se otřel o velvyslance USA

Zeman se vyjádřil i k tématu návštěvy Moskvy během výročí oslav ukončení druhé světové války: „Jsem jeden z evropských vůdců, který v Moskvě bude. Musíme vyjádřit svůj vděk lidem, kteří během druhé světové války položili svůj život. Rozumím vůdcům těch evropských zemí, kteří nebyli osvobozeni sovětskou armádou, ale většina Československa byla. Nemůžeme zapomenout na minulost.”

V souvislosti s tím komentoval i svůj spor s americkým velvyslancem v České republice Andrewem Schapirem. „Reagoval v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických vztazích, která přísně zakazuje jakémukoli velvyslanci se vměšovat do vnitřních záležitostí hostitelské země,“ řekl Zeman. Schapiro v televizním rozhovoru řekl, že není na něm, aby Zemanovi radil, kam má jezdit, ale že jeho přítomnost jako jediné hlavy státu EU u přehlídky armády, která destabilizuje situaci na Ukrajině, vnímá jako nešťastnou.

K údajným ruským imperiálním ambicím řekl: „Každá supervelmoc má imperiální ambice. To prochází celou historií, to není nic nového. Na druhou stranu se tyto ambice mohou realizovat mírovou cestou pomocí vzájemné komunikace, výměny mladých lidí, obchodníků, turistů. A to podporuji.“

Reklama

Výběr článků

Načítám