Hlavní obsah

Noční vlci dorazili do Osvětimi. Jeden na harleyi z Prahy, další dva autem

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Jeden člen moskevského motorkářského klubu Noční vlci dorazil ve středu na motocyklu značky Harley Davidson s českou registrační značkou před bývalý nacistický koncentrační tábor v polské Osvětimi. Doprovázeli ho polští motorkáři z Katyňského konvoje, kteří se považují za „duchovní bratry“ Nočních vlků.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Noční vlci vyjeli z Moskvy v sobotu. Většinu však Polsko na své území nepustilo.

Článek

„Jmenuji se Vladimir Vasiljev a jsem členem klubu Noční vlci. Z Moskvy jsem přiletěl do Prahy, kde mi dobří lidé půjčili harleye, na kterém jsem přijel do Polska,“ citovala jeho slova Gazeta Wyborcza, která poté upřesnila, že další dva členové motorkářského klubu dorazili na místo v utajení osobními automobily.

„Rus na parkovišti před osvětimským muzeem rozvinul rudou sovětskou vlajku se srpem a kladivem, při čemž mu asistovali další dva ruští občané, s nimiž se následně fotografoval a pil vodku,“ informoval polský deník.

Společnost Vasiljevovi dělali polští motorkáři z Katyňského konvoje, jejichž vůdce Miroslaw Wenglorz prohlásil, že „jsou jménem svých ruských duchovních bratří připraveni absolvovat jejich program, který si naplánovali k 70. výročí porážky nacistického Německa“.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Noční vlci se chtěli 9. května v Berlíně poklonit padlým rudoarmějcům. Pohraniční stráž ve východpolském Terespolu však v pondělí většinu z jejich konvoje nepustila na polské území. Motorkáři se tak po podrobné kontrole trvající několik hodin museli vrátit na běloruské území. Polské ministerstvo zahraničí minulý pátek oznámilo, že považuje přítomnost Nočních vlků na polském území za nežádoucí.

Reklama

Související články

Noční vlci z Kaliningradu vjeli do Polska

Klub motorkářů z ruské Kaliningradské oblasti se v sobotu v Polsku zúčastnil vzpomínkového obřadu. Jde také o členy klubu Noční vlci. Nejedná se ale o stejnou...

Výběr článků

Načítám