Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo první záběry nového tanku T-14 Armata

– Moskva • Aktualizováno

Ruská armáda v úterý publikovala první oficiální fotografie nového tanku T-14 Armata. Deset těchto strojů se má objevit 9. května na Rudém náměstí na přehlídce kde Dni vítězství, uvedl list The Moscow Times. Na zveřejněných snímcích má ale tank zakrytou věž.

Foto: Ruské ministerstvo obrany (VSRF)

Oficiální snímek tanku T-14 Armata

Článek

T-14 Armata se má stát hlavním těžkým tankem ruských ozbrojených sil. Stroj vybavený automaticky nabíjeným 125 mm kanónem 2A82 má revoluční koncepci, protože v jeho věži není posádka. Všichni tři její členové jsou vepředu ve zvláštní pancéřované kapsli v korbě.

Foto: Ruské ministerstvo obrany (VSRF)

Oficiální snímek obrněného vozidla na platformě tanku T-14 Armata

T-14 má být jedním z řady bojových vozidel, která vzniknou na podvozku Armaty. Dalším by měly být pásový obrněný transportér BMPT T-15, raketomet a samohybné dělo. Všechny stroje mají být poháněné 12válcovým čtyřdobým přeplňovaným motorem.

Skupina vozidel Armata je jednou z klíčových součástí plánu na modernizaci ruské armády do roku 2020. [celá zpráva]

Již dříve se objevila neoficiální videa zachycující tank Armata. To, že by na nich byl některý z vývojových stupňů nového tanku, potvrzuje podvozek se sedmi pojezdovými koly, což je stejný počet, jako má M1 Abrams, zatímco T-90 jich má šest. Stroje na videích však mají jiné blatníky, které pás kryjí jen shora.

Tank T-14 Armata

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám