Hlavní obsah

Putinovy příjmy se za loňský rok zdvojnásobily

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin si loni přišel na 7,7 miliónu rublů (čtyři milióny korun), což je dvojnásobek příjmů z roku 2013. Vyplývá to z přiznání příjmů ruských státních činitelů, která ve středu zveřejnily na svém webu Kreml a vláda.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Své příjmy téměř zdvojnásobil také premiér Dmitrij Medvěděv, který si loni vydělal podle dokumentu osm miliónů rublů. Povinný přehled majetkových poměrů ale nevypovídá nic o tom, jak se Putinovi s Medvěděvem podařilo příjmy zvýšit. Mohlo jim například pomoci zvýšení platů na dvojnásobek, které Putin sobě a Medvěděvovi podepsal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezidentovo „krizové“ rozhodnutí z letošního března snížit sobě, premiérovi a některým dalším ústavním činitelům výdělek o deset procent tak představuje jen kosmetickou úpravu.  Přesto mnozí Putinovi a Medvěděvovi kolegové vydělávají mnohem víc.

Kdo se topí v penězích?

Nejlépe je na tom podle přiznání vicepremiér Alexandr Chloponin s příjmem  281 miliónů rublů, tedy 36krát vyšším než prezident. Mimo Rusko se ale o „nebohatém“ prezidentu Putinovi silně pochybuje a proskakují různé spekulace o jeho skutečném bohatství – to se podle některých odhadů pohybuje dokonce v mnoha desítkách miliard dolarů.

Do Putinova portfolia měl v roce 2013 údajně patřit třeba podíl v plynárenském monopolu Gazprom, téměř třetinový podíl v Surgutněftěgazu a 50procentní podíl ve švýcarské společnosti Gunvor obchodující s ropou. Důkazy pro to ale k dispozici nejsou.

Faktem ovšem je, že hodinky značky Patek Philippe, které Putin s oblibou nosí, vyjdou zhruba na 150 tisíc dolarů, tedy asi na polovinu prezidentova oficiálního ročního výdělku.

Co šéf Kremlu vlastní podle úředního přiznání
Pozemek o rozloze 1500 metrů čtverečních na předměstí Moskvy
Byt o rozloze 77 metrů čtverečních s garáží v Moskvě
Apartmán o rozloze 154 metrů čtverečních s garážovým stáním
Dva automobily-veterány značky Volha, jednu Ladu-Nivu a přívěs Skif

Reklama

Výběr článků

Načítám