Hlavní obsah

Nikdo nesmí usilovat o dominanci ve světě, řekl Lavrov

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Události druhé světové války se už nesmí opakovat a nikdo nesmí usilovat o dominanci ve světě, řekl na návštěvě Bratislavy ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň se vyslovil za naplňování dohod z Minsku, které jediné mohou ukončit krizi na Ukrajině.

Příjezd kolony s ruským ministrem zahraničíVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Našim cílem je, aby se události druhé světové války už nikdy neopakovaly a aby Organizace spojených národů byla centrem zajištění bezpečnosti ve světě, aby se nikdo nesnažil dominovat ve světě a podřizovat jiné své vůli,“ uvedl Lavrov u památníku padlých sovětských vojáků na bratislavském Slavíně.

Na Slavíně se objevilo několik proruských demonstrantů, kteří drželi v rukou slovenské a ruské vlajky a křičeli hesla „Nechceme NATO“ a „Rossija“.

Kiska odsoudil anexi Krymu

Lavrov se dopoledne setkal se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou, který následně odsoudil ruskou anexi Krymu.

Rusko má podle slovenského prezidenta Andreje Kisky odpovědnost za stabilizaci situace na Ukrajině.

„Vyjadřuji naději, že zbraně v tomto konfliktu už definitivně nahradí dialog a dodržování dohod. Že cizí vojáci, kteří byli a jsou na Ukrajině bez jejího souhlasu, odejdou. Že Ukrajina, jako suverénní stát bude moci kontrolovat svoji hranici. Vedení Ruské federace má nejen možnosti, ale i podstatný díl odpovědnosti na tom, zda bude tento proces úspěšný,“ řekl Kiska po setkání s šéfem ruské diplomacie.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na bratislavském Slavíně

„Způsob, jakým byl v březnu minulého roku zabrán Krym a připojen k Ruské federaci, považuji za vážnou destabilizaci poválečného uspořádání a porušení principů mezinárodního práva,“ uvedl Kiska. Slovenský prezident podporuje protiruské sankce a před časem oznámil, že nepojede do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Mír Ukrajině přinese jen naplnění dohod z Minsku

Lavrov na tiskové konferenci uvedl, že existuje pouze jediná alternativa řešení ukrajinské krize a to naplnění dohod z Minsku. Vyzval k ukončení blokády Doněcké a Luhanské oblasti a uskutečnění ústavní reformy. „Ukrajinskou krizi není možné řešit vojenskou cestou,“ zdůraznil. Lavrov vyjádřil naději, že současné příměří na Ukrajině vydrží.

„Je potřebné monitorovat dodržování vojenské části minských dohod, aby OBSE čtyřiadvacet hodin denně monitorovala především místa v blízkosti dělicí čáry,“ řekl Lavrov. Šéf ruské diplomacie vidí také možnost stáhnout zbraně s kalibrem pod 100 milimetrů. „Pokusíme se pomoct stranám, aby takovouto dohodu dosáhly, co by upevnilo vzájemnou důvěru“ dodal.

Lavrov upozornil, že na Ukrajině byl schválen zákon týkající se postavené Doněcké a Luhanské oblasti. „Tento zákon se ubírá opačným směrem, než je duch minských dohod. Minské dohody jsou přitom hlavním východiskem pro mírové řešení situace na Ukrajině,“ uvedl.

Lajčák: bez Ruska to nejde   

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák zdůraznil, že Rusko je globální hráč a udržitelné řešení problému na Ukrajině, jako i všech globálních problémů, není možné nalézt bez účasti Ruska.

„Máme zájem, aby Rusko bylo součástí řešení všech krizí a problémů, s nimiž je náš svět konfrontovaný. Cesta k míru na Ukrajině vede přes důsledné plnění dohod z Minsku. Jedině dialog zúčastněných stran může vést k deeskalaci napětí a stabilizaci bezpečnostní situace na jihovýchodě Ukrajiny. Suverenita a stabilita Ukrajiny musí být společným zájmem nás všech. Bez stabilní Ukrajiny nebude v Evropě možné obnovit mezinárodní pořádek a vzájemnou důvěru,“ uvedl Lajčák na tiskové konferenci.

Na historii nezapomínáme, ujistil Lajčák

Ruský ministr zahraničí poděkoval za vzpomínkovou slavnost pořádanou v sobotu u příležitosti 70. výročí osvobození Bratislavy Rudou armádou. „Chci poděkovat Slovensku za pozornost, kterou věnují zachování historické paměti a zachování památníků na počest hrdinů,“ dodal Lavrov.

Lajčák konstatoval, že i když má Slovensko a Rusko na některé otázky jiný názor, Slovensko nezapomnělo na to, co se odehrálo před 70 lety na Dukle, v Bratislavě a na celém Slovensku. „Přesně o to nám jde. Nezapomenout na to, co je dějinnou pravdou a neuhýbat před tím, co je aktuální výzvou,“ dodal Lajčák.

Protest před vládou

Před úřadem vlády přivítala kolonu ruského ministra skupina demonstrujících s ukrajinskými vlajkami. „Jsem tady proto, že odsuzuji agresi Ruska na Ukrajině,“ řekl Novinkám Igor, který držel v rukou ukrajinskou vlajku.

Šéf ruské diplomacie přijel na návštěvu Slovenska u příležitosti 70. výročí osvobození Bratislavy. Položil věnec u památníku padlých sovětských vojáků na bratislavském Slavíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám