Hlavní obsah

Kopilot, který navedl airbus k zemi, měl potíže se zrakem

Německý pilot Andreas Lubitz, který je podezřelý, že s airbusem Germanwings se 144 cestujícími záměrně narazil do země, měl údajně problémy se zrakem. Uvedl to deník New York Times s odvoláním na zdroje z vyšetřování.

Foto: Michael Mueller, ČTK/AP

Andreas Lubitz

Článek

Problémy s očima mohly ohrozit jeho další kariéru pilota. Podle zdroje z vyšetřování nelze vyloučit, že potíže s očima byly psychosomatického rázu.

Právě kvůli potížím s očima Lubitz v posledním měsíci dvakrát navštívil düsseldorfskou kliniku. Vážnost oční poruchy není známa. Představitelé aerolinek Germanwings se k ní pro list The Independent odmítly vyjádřit. Vyšetřovatelé zatím ještě nedostali zdravotní dokumentaci z kliniky.

Kopilot měl též neupřesněné psychologické problémy. Podle bývalé přítelkyně Lubitz také trpěl nočními můrami, budil se hrůzou, že se řítí dolů. [celá zpráva]

Podle The New York Times v jeho bytě v Düsseldorfu vyšetřovatelé při prohlídce našli antidepresiva. Mělo jít o značný počet léků.

Příčina havárie zatím není známa, i když se předpokládá, že stroj nasměroval k zemi záměrně pilot. Vyvozuje se to ze záznamu komunikace v kabině. Podle listu Bild je tam slyšet, jak kapitán letadla, který byl na toaletě a kopilot ho už nepustil zpátky, zoufale křičí: „Otevři proboha ty dveře!” [celá zpráva]

Vyšetřovatelé však stále nevylučují možnost technické poruchy. Zatím se však nenašla druhá černá skříňka se záznamníkem letových údajů, který by pomohl odpovědět na tuto otázku.

Reklama

Výběr článků

Načítám