Hlavní obsah

Lubitz poslal airbus do výšky 30 metrů, kapitán chtěl dveře rozbít sekyrou

Aktualizováno

Tvrzení francouzské prokuratury, že druhý pilot zříceného airbusu společnosti Germanwings se strojem narazil úmyslně, potvrzují nová zjištění. Podle serveru Flightradar24 naznačují záznamy z transpondéru letadla, že nastavený autopilot byl přeprogramován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání místa havárie Airbusu A320Video: Reuters

 
Článek

Data z transpondéru vysílajícího rádiový signál ukazují, že někdo v kokpitu změnil nastavení výšky z 38 000 stop (zhruba 11,5 kilometru) na pouhých 100 stop. To je 30 metrů nad zemí. Stroj se přitom blížil k vysokým horám a Lubitz seděl v kabině sám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ti, Právo

Výška a let airbusu před katastrofou

O nepochybném pilotově záměru „úmyslně zničit letadlo“ hovořil ve čtvrtek francouzský prokurátor  Brice Robin.

Podle něj zvukový záznam z kabiny prokazuje, že kapitán z kokpitu odešel, načež ho už Lubitz zpátky nepustil a přestal komunikovat s kontrolní věží. Ve stejnou chvíli začal stroj strmě klesat, přičemž Lubitz byl naživu a při vědomí. Po celou dobu je na záznamu slyšet pilotův dech, jehož frekvence se nijak neproměnila.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz během půlmaratónu v roce 2009

Kapitán se marně snažil dostat dovnitř. „Ten člověk venku lehce klepe na dveře, ale nikdo se neozývá. A pak udeří na dveře silněji, ale pořád žádná odpověď. Až do konce nikdo nezareagoval,“ popsal zdroj blízký vyšetřování listu The New York Times. [celá zpráva]

Podle sousedů pocházel Lubitz ze slušné rodinyVideo: Novinky/Reuters

Podle páteční zprávy německého deníku Bild se kapitán dokonce snažil dveře rozbít sekyrou, která se nacházela na palubě.

Airbus narazil do horského úbočí rychlostí 700 km/h. Nikdo nepřežil. Podle francouzských úřadů potrvá sběr ostatků a trosek a jejich identifikace dlouho, možná měsíce.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Trosky Airbusu A320 ve francouzských Alpách nedaleko městečka Seyne-les-Alpes

Vyšetřování pokračuje, pomoci s ním mají také experti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), uvedla CNN. O motivu pilota se spekuluje, podle posledních zpráv německých médií mohl být příčinou rozchod Lubitze s přítelkyní. Policie zkoumá počítač, který odnesla z domu, v němž  žil s rodiči. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám