Hlavní obsah

Ve Francii v prvním kole komunálních voleb uspěla Sarkozyho pravice

Paříž

Pravicová koalice v čele s konzervativním Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho porazila v nedělním prvním kole francouzských místních voleb nacionalistickou Národní frontu (FN), které průzkumy předvídaly vítězství. Na třetím místě skončila vládní levice. Vyplynulo to z výsledků voleb, které dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Strana exprezidenta Nicolase Sarkozyho uspěla ve volbách.

Článek

Protiimigrační a protievropská FN, které se předvídalo nejméně 30 procent hlasů, získala jen 25,4 procenta hlasů. Koalici tradiční pravice, které ankety přisuzovaly maximálně 29 procent, nakonec podpořilo 32,5 procenta voličů. Vládní socialisté se svými spojenci získali 21,4 procenta hlasů, tedy více než předvídaly průzkumy, ale skončili jasně až na třetím místě.

Nedělní hlasování bylo podle místních analytiků testem voličských preferencí před krajskými volbami koncem letošního roku a prezidentskými a parlamentními volbami na jaře 2017. FN, která loni vyhrála volby do Evropského parlamentu ve Francii se ziskem 24,8 procenta hlasů, doufala, že upevní svou pozici nejsilnější politické formace v zemi. Druhá pozice je tedy pro FN určitým zklamáním, přestože získala více hlasů než loni.

„Objektivně se může každý radovat. UMP protože jasně skončilo na prvním místě před FN. FN protože získala více hlasů oproti předchozím volbám. Socialistická strana protože dokázala lépe mobilizovat a překročila hranici 20 procent..

Šéfka FN Marine Le Penová má stále šanci v příštích prezidentských volbách postoupit do druhého kola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám