Hlavní obsah

Švýcarskému sdružení pro eutanazii rekordně roste klientela

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská organizace Exit, jež nevyléčitelně nemocným lidem poskytuje legálně eutanazii, tedy asistovanou dobrovolnou smrt, a obhajuje jejich právo odmítnout v bezvýchodné zdravotní situaci další marnou lékařskou péči, sdělila, že loni počty jejích klientů dosáhly rekordních čísel – přibylo jich 13 413.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V německy a italsky hovořících kantonech stoupla členská základna Exitu z 67 600 na více než jednaosmdesát tisíc, tedy o dvacet procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trend podle listu Neue Zürcher Zeitung pokračuje – jen za leden a únor se řady Exitu rozšířily o dalších pět tisíc členů. Jejich průměrný věk činí 65 let, tři pětiny tvoří ženy. Předloni o členství požádalo osm tisíc zájemců.

„Tento vývoj připisujeme třem faktorům: stárnutí populace, růstu počtu pacientů trpících demencí a výraznější touze lidí samostatně rozhodovat o směřování svých životů,“ shrnul Jérôme Sobel, šéf Exitu pro západní Švýcarsko.

Pomohli stovkám těžce nemocných

V loňském roce společnost pomohla 583 nevyléčitelně nemocným při asistované sebevraždě tím, že jim zprostředkovala smrtelné dávky léků.

Švýcarsko povoluje eutanazii jen v případě, že při ní pomáhá někdo, kdo nemá přímý zájem na smrti pacienta. Nemusí to být lékař, může jít i o laika, avšak ne o nejbližšího příbuzného. Pacient ale musí splňovat čtyři podmínky: vědět, co dělá, nejednat v afektu, projevovat dlouhodobě a nepřetržitě přání zemřít a konečně odejít ze světa vlastní rukou.

Hlavním důvodem rozhodnutí k takovému kroku je mezi zájemci nadále rakovina v pokročilém stadiu.

Exit
Exit, založený v roce 1982, je podle stanov spolek se členy staršími 18 let
Mohou se jimi stát švýcarští občané i osoby trvale žijící ve Švýcarsku
Tím se liší od firmy Dignitas, která za úhradu nákladů ve výši 7–10 tisíc eur umožňuje eutanazii i cizincům
Exit je nezisková organizace, švýcarské zákony zakazují provádět eutanazii „ze zištných důvodů“
Členové platí příspěvek 45 švýcarských franků (1150 korun) ročně nebo celoživotní, 900 franků
Zdroj: www.swissinfo.ch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám