Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy Němcova má blízko k čečenskému prezidentovi

– Moskva

Ve vyšetřování vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova se objevilo nové jméno, uvedla ruská agentura RBK s odvoláním na své zdroje v ruské policii. Ruslan Geremejev má vazby na politiky blízké čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi.

Foto: Stringer, Reuters

Němcov byl zastřelen poblíž Kremlu na Velkém kamenném mostě

Článek

Ruslan Geremejev podle RBK pomáhal vražedný útok zorganizovat s hlavním podezřelým, Čečencem Zaurem Dadajevem. Údajně předal Dadajevovi vražednou zbraň a dodal i automobil, v němž vrah z místa ujel.

Geremejev je údajně blízký příbuzný poslance ruské Státní dumy Adama Delimchanova a rovněž senátora Sulejmana Geremejeva. Oba muži patří k nejbližšímu okruhu spolupracovníků čečenského vůdce Ramzana Kadyrova a oba mají podle ruských médií kriminální minulost.

Poslanec Delimchanov, který je údajně Kadyrovovým příbuzným, je podle ruských novinářů podezřelý z podílu na likvidaci rivalů čečenského vůdce. Zapleten byl údajně do vraždy Kadyrovova odpůrce Sulima Jamadajeva v roce 2008 v Dubaji. Jeho jméno bylo zařazeno do amerického sankčního seznamu a figuruje i v seznamu mezinárodně hledaných osob.

Senátor Sulejman Geremejev se podle nepotvrzených informací podílel v roce 2006 na přípravě vraždy čečenského politika Bislana Gantamirova a vyslýchán byl při vyšetřování vraždy Ruslana Jamadajeva, Sulimova bratra, v roce 2008.

Podle ruského opozičního listu Novaja gazeta je Ruslan Geremejev zadržen, není ovšem pod dohledem ruských federálních policistů, ale čečenských bezpečnostních složek řízených Kadyrovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám