Hlavní obsah

Putin si snížil mzdu o 10 procent, premiérovi taky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin si až do konce roku snížil plat o deset procent. Totéž se týká i premiéra a dalších čelných funkcionářů. Informovala o tom v pátek agentura TASS, podle níž dekret o snížení platů, podepsaný Putinem, platí od 1. března do 31. prosince 2015.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s premiérem Dmitrijem Medvěděvem

Článek

Ruská ekonomika se dostala během loňského a počátkem letošního roku do vážných potíží v důsledku výrazného poklesu cen ropy a pod tlakem sankcí, které vůči Rusku přijaly západní země kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi. Kyjev a Západ Kreml obviňují z vojenské podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Snížení platů se kromě Putina a předsedy vlády Dmitrije Medvěděva týká i generálního prokurátora Jurije Čajky a šéfa Vyšetřovacího výboru (ruské obdoby americké FBI) Alexandra Bastrykina. Stejné omezení mezd prezident nařídil také u "některých dalších vedoucích představitelů orgánů federální výkonné moci" i jiných "státních zaměstnanců".

Putin loni v dubnu sobě a Medvěděvovi plat více než zdvojnásobil. Učinil tak několik dní poté, co média informovala o příjmech státních činitelů za rok 2013. Šéf Kremlu byl na seznamu na jedné z posledních příček.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Loňský prezidentský dekret informaci o novém Putinově platu neobsahoval, uvedl jen, že měsíční plat hlavy státu a premiéra se zvyšuje 2,65krát. List Vedomosti tehdy vypočítal, že plat obou politiků se bude po zvýšení pohybovat kolem 570 000 rublů měsíčně (kolem 238 000 Kč). Do té doby činil 215 000 rublů.

Reklama

Výběr článků

Načítám