Hlavní obsah

Polští poslanci si půjdou zastřílet, aby zvýšili obranyschopnost země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Šéf dolní komory polského parlamentu Radoslav Sikorski oznámil, že armáda uspořádá v květnu vojenský výcvik pro poslance, kteří chtějí přispět ke zvýšení obranyschopnosti země. Polsko patří ke státům, které dávají najevo největší znepokojení z ruské agrese vůči Ukrajině.

Článek

„Žijeme v neklidných dobách, a tak jsem dohodl s ministrem obrany, že bude možnost vyjet na cvičiště, absolvovat školení, zastřílet si...,” ohlásil maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski během schvalování novely branného zákona.

Zákonodárci, kteří na cvičišti vyniknou, „budou zařazeni do úderných jednotek”, žertoval Sikorski. Dodal, že branná povinnost sice končí v padesáti, ale vyjednal s ministrem obrany, že „zdraví a mladistvě vyhlížející poslanci a poslankyně dostanou výjimku”.

Později v rozhovoru s novináři připomněl, že podobné výjezdy na armádní cvičiště pořádal pro diplomaty v době, kdy byl ministrem zahraničí. Šlo podle něj o velice populární akci. Také ví o několika poslancích a přinejmenším jedné poslankyni, kteří se přihlásili do armádní zálohy.

„Ten výjezd bude signál pro mládež, že přišla taková doba, kdy možná bude třeba se připravit na obranu vlasti,” zdůraznil Sikorski.

Opozice Sikorského kritizuje

Na výcvik se už přihlašují vládní poslanci. „Pojedu, protože jsem takový výcvik neabsolvovala, i když jsem si to vždy velice přála. Každý, kdo na to má, by měl být někdy v armádě. Možná ne v kasárnách, ale třeba na dobrovolném školení. Chci se vyznat ve zbraních, i když doufám, že se mi to nikdy nebude hodit,” prohlásila Agnieszka Pomaská z Občanské platformy a zdůraznila, že do armádních záloh se mohou hlásit také ženy.

Naopak opozice kritizuje Sikorského vyjádření a označuje ho za trapas. „Obávám se, že maršálkova iniciativa bude jen reklamní akce a příležitost vyfotit se v uniformě,” tvrdí Przemyslaw Wipler z tábora krajní pravice. „Vůbec nikam nepojedu. Maršálek si dělá legraci, hraje si na vojáčky. Je mi trapně z jeho prohlášení – a myslím, že znechucení jsem viděl i ve tváři premiérky Ewy Kopaczové. Překročil hranici dobrého vkusu,” řekl Dariusz Joński z opoziční levice.

Bojový výcvik polských zákonodárců zaujal i ruská média. Podle serveru newsru.com mají podobný kurz absolvovat i polští soudci, hasiči, dozorci a úředníci. V současnosti má prý polská armáda 85 000 profesionálních vojáků a 20 000 záložníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám