Hlavní obsah

Ruská policie má podezřelé z vraždy Němcova, Putin chce zemi zbavit hanby

– Moskva • Aktualizováno

Vyšetřovatelé vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova mají už první podezřelé, o jejich totožnosti ale policie odmítá s novináři mluvit. Prezident Vladimir Putin ji vyzval, aby zabránila tragédiím podobným Němcovově vraždě.

Foto: ČTK/AP

Květiny u portrétu Borise Němcova v centru Moskvy

Článek

Ředitel ruské kontrarozvědky FSB Alexandr Bortnikov agentuře TASS řekl, že policie má v případu Němcovovy vraždy podezřelé. Na dotaz novinářů šéf tajné policie prohlásil, že „podezřelí existují vždycky”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jejich případnou účast na útoku ale policisté prověřují jen v rámci jedné z vyšetřovacích verzí, dodal Bortnikov a odmítl novinářům sdělit další podrobnosti.

Vyšetřovatelé analyzovali záběry pouličních kamer, intenzivně hledají vražednou zbraň a zkoumají informace operátorů o telefonních hovorech vedených na místě činu v centru metropole. Výsledky vyšetřování ruská policie tají. Podle listu Kommersant policisté předpokládají, že vrah svou zbraň po útoku na Němcova odhodil z mostu do řeky Moskvy.

Putin chce Rusko zbavit hanby

Do vyšetřování se vložil prezident Putin, který vyzval policii, aby zemi zbavila hanby a zabránila podobným tragédiím. „Tu největší pozornost je třeba věnovat ostře sledovaným zločinům včetně těch, které mají politické pozadí,” řekl na schůzi vedení ministerstva vnitra.

„Rusko je třeba konečně zbavit hanby, zbavit tragédií podobných té, jejímiž svědky jsme byli nedávno. Mám na mysli vraždu, troufalou vraždu Borise Němcova přímo v centru hlavního města," citovala hlavu státu agentura TASS.

Rusič odpovědnost za vraždu popřel

Odpovědnost za smrt zavražděného ruského politika Borise Němcova pak ve středu popřela diverzní a rozvědná skupina Rusič z východu Ukrajiny.

Video, ve kterém se skupina v úterý přihlásila k vraždě, označil její vůdce Alexej Miľčakov za falzum. Zaspekuloval, zda za videoprovokací nestojí lidé z okolí ukrajinského pluku Azov, který bojuje u Mariupolu. Ukrajinští gardisté podle něj vnímají Rusič jako ideologické nepřátele a pokoušejí se zničit jejich reputaci v Rusku.

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina Rusič se přihlásila k vraždě Němcova

Nepravost videa dokládal především na způsobech vyjádření, zejména v tom, kdo měl akci nařídit. Zmiňoval také, že příslušníci Rusiče obvykle nosí maskáče, zatímco na videu byli muži se zakrytými tvářemi v černých tričkách s motivy hudební skupiny. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám