Hlavní obsah

Zemřel sovětský kosmonaut Gubarev, jenž letěl s Remkem do vesmíru

– Moskva • Aktualizováno

Bývalý sovětský kosmonaut Alexej Gubarev, který v březnu 1978 letěl s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem do vesmíru, zemřel v sobotu 21. února ve věku 83 let. Oznámila to v úterý ruská média.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský kosmonaut Alexej Gubarev a Vladimír Remek během letu do vesmíru (video je bez zvuku)Video: Stream.cz

 
Článek

„Zpráva o smrti přítele, Alexeje Gubareva, mě zastihla nečekaně. 2. března jsme se chystali společně oslavit výročí našeho letu. Jsem hluboce zarmoucen. V osobě Alexeje odešla jedna celá etapa mého života. Rád bych vyjádřil všem pozůstalým upřímnou soustrast,“ uvedl Remek na stránkách zastupitelského úřadu v Moskvě, kde je v současnosti českým velvyslancem.

Foto: Jiří Kruliš, ČTK

Kosmonaut Alexej Gubarev na archivním snímku z března 1978. Vpravo je československý kosmonaut Vladimír Remek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Gubarev se do vesmíru vydal dvakrát, poprvé to bylo v roce 1975, ještě před letem s Remkem. Dosáhl hodnosti generálmajora letectva a dvakrát byl vyznamenán nejvyšším sovětským vyznamenáním, titulem Hrdina Sovětského svazu. Byla po něm rovněž pojmenována planetka č. 2544.

Reklama

Výběr článků

Načítám