Hlavní obsah

Ruské aktivity na Ukrajině mohou přerůst v regulérní válku, varuje NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Napětí s Ruskem by mohlo přejít v regulární válku, varoval britský generál Adrian Bradshaw, zástupce hlavního velitele sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě. Konflikt by podle jeho slov představoval „hrozbu pro naši existenci”. Reagoval tak na způsob, jakým se Rusko angažuje v bojích na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Generál Adrian Bradshaw

Článek

Podle něj je možné, že ruský prezident Vladimir Putin použije své síly k invazi do členských zemí NATO a zabere část jejich teritoria, řekl podle listu Daily Telegraph. Uvedl, že Moskva může kalkulovat s názorem, že kvůli okrajovému území nebudou riskovat velkou válku. Varoval nejen před využitím taktiky hybridní války v Pobaltí, když by využil podvratné kampaně a neoznačených sil, jak tomu dělá na východě Ukrajiny a jak to udělal na Krymu.

„Hrozba ze strany Ruska a riziko špatného odhadu, jež může vyústit ve strategický konflikt, jakkoli je nyní nepravděpodobný, představuje existenční ohrožení celého našeho bytí,” prohlásil Bradshaw, jenž hovořil podobně jako  ministr obrany Michael Fallon.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ten hovořil o reálném nebezpečí destabilizace Pobaltí. Upozornil, že by Moskva mohla v Pobaltí nějaké členské zemi NATO uplatnit stejný scénář, jako na Ukrajině, aby si ověřila reakci Severoatlantického paktu.

Překročil hranice etiky

Kreml jeho výroky označil za naprosto neakceptovatelné. Mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič sdělil, že Fallon zašel za hranice diplomatické etiky: „Jeho zcela neakceptovatelná charakteristika Ruské federace mi připomíná loňský projev amerického prezidenta Baracka Obamy před Valným shromážděním OSN, kde zmínil Rusko mezi třemi největšími vážnými hrozbami, kterým jeho zem čelí.“

Rusko odmítá, že by se jakkoli přímo zapojovalo do bojů na východě Ukrajiny. NATO ale považuje účast příslušníků armády Ruské federace a dodávky zbraní separatistům za ověřený fakt.

Bradshaw proto podporuje plán NATO rozmístit v členských zemích východní Evropy jednotky schopné zareagovat na případný útok. Ty by podle něj byly schopné lépe čelit hybridní vojenské taktice, kterou Rusko využilo třeba při invazi na Krym.

Tehdy bylo kvůli nasazení neuniformovaných vojáků těžké odhadnout rozsah celé operace a řádně na ni zareagovat. Rusové jsou podle Bradshawa ve výhodě, protože dokážou velmi rychle nasadit značné síly, zatímco Severoatlantické alianci by případná reakce kvůli složitým rozhodovacím procedurám trvala déle. Komplikované schvalování by mohlo podle něj paralyzovat NATO.

Putin varuje před podceněním Ruska

"Nikdo by neměl mít klamné představy, že může získat nad Ruskem vojenskou převahu, že na něj může vyvíjet jakýkoli druh nátlaku. Vždy budeme mít na takováto dobrodružství dostatečnou odpověď," citovala agentura Reuters z Putinova projevu u příležitosti dne obránců vlasti, kterým Rusko v pondělí uctí vojenské vysloužilce.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám