Hlavní obsah

Opoziční bloger Navalnyj má jít na 15 dnů do vězení

• Aktualizováno

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj si má odpykat 15 dnů za mřížemi, protože v metru vybízel kolemjdoucí k účasti na nepovolené opoziční demonstraci. Rozhodla o tom ve čtvrtek moskevská soudkyně Irina Zubovová, která si nejprve nechala Navalného předvést, protože se k soudu odmítl dostavit.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Navalnyj před soudkyní prohlásil, že byl zatčen a odsouzen jen proto, aby se nesměl zúčastnit zmíněné opozičního pochodu, naplánovaného na 1. března, ale dosud nepovoleného úřady. Soudní síň podle agentury TASS opustil v doprovodu policistů.

"Nehledě na to, že se u soudu sešly nejvýše dvě desítky Navalného přívrženců, bezpečnostní opatření byla zesílena a u budovy byly v pohotovosti dva autobusy s příslušníky pořádkových sil, kteří byli i v samotné budově," poznamenala agentura.

Proces s vyloučením veřejnosti

Podle serveru newsru.com Navalnyj žádal, aby se Zubovová zřekla případu, protože ho už v minulosti soudila. Soudkyně ale žádost zamítla, stejně jako další návrhy obhajoby, vyloučila z jednání veřejnost, uznala obžalovaného vinným a odsoudila ho 15 dnům vězení.

Za porušení veřejného pořádku hrozí v Rusku pokuta od 150 do 300 000 rublů (60 až 115 000 Kč), nebo 40 až 200 hodin veřejně prospěšných prací. Lze ale rovněž udělit až třicetidenní vězení.

Kritik Putina

Navalnyj, považovaný za jednoho z hlavních oponentů prezidenta Vladimira Putina, byl před časem odsouzen ke dvěma podmíněným trestům za údajné podvody a zpronevěru. Opozičník považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho Kreml snaží tímto způsobem umlčet. Kvůli pravomocnému odsouzení se bloger nesmí v roce 2018 zúčastnit prezidentských voleb.

Pochod chystaný na 1. března má být demonstrací proti dopadům hospodářské krize, vyvolané poklesem cen ropy na světových trzích a západními sankcemi. Navalnyj na přelomu let 2011 a 2012 patřil k vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám