Hlavní obsah

Putin v Budapešti uctil i sovětské vojáky, kteří potlačili maďarskou revoluci

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

„Na památku hrdinných sovětských vojáků, kteří padli při potlačování kontrarevoluce v roce 1956. Z věčné vděčnosti, pracovníci závodu Rudý říjen,“ tento nápis se skví na jednom z památníků na hřbitově na ulici Fiume v Budapešti. Ruský prezident Vladimir Putin právě na tomto hřbitově v úterý vzdal hold sovětským vojákům padlým při osvobozování Budapešti v roce 1945.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin uctil v Budapešti padlé sovětské vojákyVideo: Reuters

 
Článek

Putin možná vůbec netušil, že nedaleko stojí i zmíněný památník, který je němým svědkem historických změn. Povstání v roce 1956 bylo komunistickým režimem označované jako kontrarevoluce. Dnešní Maďarsko oslavuje tuto událost jako revoluci za svobodu a jednu z největších historických událostí dvacátého století.

Maďarská strana žádala, aby zmíněný nápis byl při rekonstrukci změněn na „Sovětským vojákům padlým při událostech v roce 1956.“ Po rekonstrukci však zůstal původní nápis i se slovem „kontrarevoluce“.

Foto: MTI

Ruský prezident Vladimir Putin v Budapešti vzdal hold padlým sovětským vojákům.

Parcela, na níž jsou pohřbeni sovětští vojáci padlí v roce 1945 i 1956, byla obnovena z ruských finančních prostředků. Je zde pohřbeno 7 280 vojáků.

Server 444.hu upozornil, že nápis zmiňující „kontrarevoluci“ porušuje maďarskou ústavu. Podle ústavy totiž současná svoboda „vzešla z revoluce v roce 1956“.

Server rovněž upozornil, že podle zákona každému, kdo „se veřejně pokouší popírat, zpochybňovat nebo schvalovat genocidu a další zločiny proti lidskosti spáchané totalitními režimy“ hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám