Hlavní obsah

Dohodu z Minsku je třeba dodržovat, prohlásil Putin

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Vladimir Putin věří v naplnění nové dohody o příměří na Ukrajině, uzavřené v Minsku. Ruský prezident to řekl v úterý během své návštěvy Maďarska.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Věřím, že dohodu dosaženou v Minsku se podaří realizovat. Dohody z Minsku si vysoce ceníme. Když se podaří odsunout těžké zbraně, příměří se dostane do reálné fáze,“ uvedl Putin.

Na otázku novinářů, proč neplatí příměří v okolí Debalceva, šéf Kremlu odpověděl: „U Debalceva se ukrajinské jednotky dostaly do obklíčení ještě před dohodou v Minsku. Ony chtějí prorazit obklíčení a chtějí jim pomoci i zvenčí. To povede k tomu, že určitý čas zde ještě bude docházet ke srážkám. Doufáme, že ukrajinské vedení nebude bránit obklíčeným vojákům, aby složili zbraně. Pak věřím, že je separatisté pustí z obklíčení, a mohou se vrátit domů,“ uvedl Putin.

Na dodávkách zbraní nevidí nic divného

Ruský prezident se vyjádřil rovněž k tomu, jak by Moskva reagovala na případné dodávky zbraní na Ukrajinu.

„Podle našich informací, už na Ukrajinu proudí zbraně. Není na tom nic mimořádného. Do prostoru, kde probíhá konflikt, vždy proudí zbraně. To způsobí větší počet obětí, ale výsledek bude stejný, jako dnes,“ řekl.

Putin konstatoval, že naprostá většina ukrajinských vojáků se nechce zúčastňovat bratrovražedného boje daleko od svých domovů. „Separatisté však mají velkou motivaci, brání své rodiny. Odpovědní představitelé v Kyjevě musí pochopit, že tento problém není možné vyřešit vojenskou, ale pouze mírovou cestou. Je potřebné vyřešit problém obklíčených ukrajinských vojáků. Je potřebné zachránit jejich životy. Opakuji, musíme dosáhnout, aby se mohli vrátit ke svým rodinám,“ dodal.

V Debalcevu se nadále bojuje. Ukrajinská armáda popírá, že by byla obklíčena. Potvrdila však, že vzbouřenci v posledních hodinách zajali několik jejích vojáků.

Reklama

Související články

Separatisté útočí na centrum Debalceva

Ukrajinští povstalci oznámili dobytí většiny města Debalceva, které v posledních dnech nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden....

Výběr článků

Načítám