Hlavní obsah

Americká armáda bude cvičit ukrajinské jednotky

Aktualizováno

Spojené státy podle velitele americké armády v Evropě Bena Hodgese pomohou s výcvikem ukrajinských jednotek bojujících proti separatistům na východě země. Hodges to řekl podle agentury Reuters ve středu při návštěvě základny NATO v polském Štětíně. Výcviková mise má začít v březnu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na obrněném vozidle poblíž města Debalceve

Článek

Jeden prapor vojáků Spojených států by měl podle Hodgese cvičit tři ukrajinské prapory.

„Budeme je cvičit v bezpečnostních úkolech, zdravotnických úkolech, v tom, jak operovat v prostředí, kde Rusové narušují komunikaci a v tom, jak chránit (sebe) před ruským a povstaleckým dělostřelectvem,“ prohlásil.

O tom, že Spojené státy vyšlou na jaře na Ukrajinu své vojáky k výcviku ukrajinských jednotek už velitel armády USA v Evropě mluvil před třemi týdny při návštěvě Kyjeva.

Podle týdeníku Defense News měli američtí vojáci zamířit na základnu nedaleko Lvova poblíž hranice s Polskem. Počet amerických vojáků tehdy ještě měl být upřesněný a měli pomáhat s tréninkem ukrajinské Národní gardy.

O pomoc s výcvikem požádala ukrajinská vláda.

Obvinění z ruské intervence

Hodges také při středeční návštěvě Polska obvinil Rusko, že jeho jednotky přímo zasahují do bojů o město Debalceve na východě Ukrajiny. Pokud podle něj ofenzíva separatistů uspěje, mohou prý obrátit svou pozornost k přístavu Mariupol.

„Z množství munice, typu vybavení je naprosto jasné, že v oblasti Debalceva dochází k přímé ruské vojenské intervenci,“ řekl Hodges ve Štětíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské síly svádějí boje u DebalcevaVideo: Reuters

Moskva podle něj rozmístila poblíž hranice s Ukrajinou deset praporů vojáků.

Klíčová jednání v Minsku

Pomoci vyřešit napjatou situaci na východě Ukrajiny mají středeční jednání v běloruském Minsku za účasti prezidentů Vladimira Putina, Petra Porošenka, Francoise Hollanda a kancléřky Angely Merkelové. [celá zpráva]

Jak by měla případná dohoda vypadat, ale zatím není jasné. Na výsledek jednání čekají také Spojené státy, kde se stále silněji ozývají požadavky na vyzbrojení ukrajinské armády.

Prezident Barack Obama v pondělí varoval, že pokud jednání selžou, je dodávka obranných zbraní Kyjevu možná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Separatisté obklíčili Debalcevo

Separatisté na východě Ukrajiny oznámili v noci na úterý, že se jim podařilo obklíčit město Debalcevo. Kyjev tvrdí, že se stále bojuje o příjezdovou silnici,...

Výběr článků

Načítám