Hlavní obsah

Churchill dobře vydělává – i půl století po smrti

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přepočtu „jen“ 40 tisíc korun stojí „vzácná kopie úmrtního oznámení sira Winstona Churchilla“. Padesát let po smrti nejvýznačnějšího britského politika 20. století (24. ledna) se britský The Independent ohlíží za způsoby, jakými se na Churchillově památce přiživují nejrůznější zájmy.

Foto: Profimedia.cz

Busta Churchilla a kočka Jock V, kterou dostal ke svým 88. narozeninám.

Článek

Kopie úmrtního oznámení je jen špičkou ledovce. Dávno pryč jsou doby, kdy se vystačilo s Churchillovými hrníčky a utěrkami za pár liber. Dnes nabízí firma Goviers figurku Churchilla s jeho proslulým gestem vítězství hned za 545 liber. Kdo nechce figurku, může si za tutéž cenu koupit noc v londýnském Stafford Hotelu, v jednom „z Churchillových oblíbených podniků v době, kdy byl ve funkci“ premiéra. V ceně je láhev šampaňského Pol Roger, „jež pil i sám Churchill“, čokoládový doutník a 10procentní sleva v blízké trafice.

Pamětní mince vydaná britskou poštou stojí sice jen pět liber, ale i ona si našla kritiky, kteří namítají, že velký státník je v mincovním kolečku poněkud stísněný. „Ten muž byl větší než jeho život, nelze ho směstnat do rámce, jaký nabízejí mince,“ hájí se pošta.

Foto: Profimedia.cz

Chartwell House v Kentu (Velká Británie) - stůl, za kterým slavný politik napsal mnoho ze svých projevů či knih.

Nadšence láká i sídlo Claverton Manor v Bathu, kde pozdější premiér pronesl první politickou řeč, či muzeum rakví v Birminghamu, kde se i pro něj dělala rakev.

Firma Paul Fraser Collectibles nabízí soupis Churchillových věcí, jež se prodaly za opulentní ceny. Jsou v něm politikovy náhradní zuby (vynesly přes půl miliónu korun) i cimrmanovsky působící pohovka, „o níž se říká, že ji Churchill kdysi vlastnil“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám