Hlavní obsah

Řecká levice před volbami podle průzkumu zvyšuje náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká levicová opoziční strana SYRIZA, která se ostře staví proti úsporné politice pravicové vlády, zvýšila týden před parlamentními volbami náskok v čele žebříčku voličských preferencí. Podle průzkumu agentury Kapa Research se za týden její náskok zvýšil na 3,1 procenta z předchozích 2,6. Růst náskoku podle agentury Reuters potvrzují i další čerstvé ankety mezi voliči.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Šéf strany SYRIZA Alexis Tsipras

Článek

Podle průzkumu provedeného od 13. do 15. ledna by ve volbách dalo nejsilnější levicové formaci hlas 31,2 procenta voličů. Konzervativci z Nové Demokracie premiéra Antonise Samarase by dostali hlas od 28,1 procenta lidí.

Náskok levice vzrostl také při porovnání výsledků mezi posledními dvěma průzkumy agentur Rass a Metron Analysis, které straně SYRIZA v pátek přisoudily náskok 3,8 procenta respektive 4,6 procenta.

Levicová formace láká voliče na sliby, že skoncuje s přísnými úspornými opatřeními, které země zavedla kvůli splácení dluhů mezinárodním věřitelům. V případě svého vítězství chce SYRIZA vyjednat nové podmínky těchto splátek. Vláda tyto sliby kritizuje jako nereálné a vítězství levice podle kabinetu hrozí odchodem Řecka z eurozóny. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek uvedl, že Řecko v eurozóně setrvá, musí ale nadále plnit závazky.

Předčasné volby v Řecku se budou konat příští neděli 25. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám