Hlavní obsah

Evropa je ve stínu hrozby teroristických útoků

Aktualizováno

Hrozba teroristických útoků po raziích ve Francii, Belgii a Německu, při nichž byly zatčeny dvě desítky lidí, je extrémně vysoká, upozornila v sobotu BBC. V Německu je vůbec nejvyšší v historii. Belgie je po Francii druhou zemí, která vyslala do ulic vojáky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Němečtí policisté střeží berlínské hlavní nádraží.

Článek

V Belgii bylo v pátek po čtvrteční razii, při níž policie zabila dva teroristy, obviněno pět osob z „účasti na aktivitách teroristických skupin.“ Police zabavila střelné zbraně, munici, výbušniny i policejní uniformy a značné částky peněz. Podle pátečního vyjádření Erika Van Der Sypta z kanceláře federální prokuratury vyšetřování ukázalo, že „záměrem těchto lidí bylo zabít několik policistů na ulicích a na policejních stanicích“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření na německých nádražíchVideo: Reuters

Belgie také v pátek oznámila nová opatření v boji proti terorismu, za zločin je nově považována i cesta do ciziny za účelem podnikání teroristických aktivit. U lidí s dvojím občanstvím, kteří představují teroristickou hrozbu, se přezkoumává rozhodnutí o vydání belgického občanství. Francie jim už zabavuje pasy. V Německu jim už zabavují i občanské průkazy, aby nemohli opustit zemi lidé, kteří by se mohli chtít zapojit do bojů v Sýrii.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgičtí policisté kontrolují identitu lidí, kteří vstupují do úřadů.

Právě navrátilci ze Sýrie představují největší hrozbu. Zabití v Belgii, kteří při razii zahájili palbu na policisty, jsou údajně právě občané, kteří se vrátili se Sýrie. Odhaduje se, že ze země odešlo přes 3600 obyvatel bojovat do Sýrie. V případě Německa a Francie by mělo jít vždy o cca šest set osob a Francouzů tam bojuje skoro 1400.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzští vojáci hlídají Eiffelovu věž.

Evropské tajné služby se podle CNN zajímají zejména o skupiny mužů, kteří se vrátili z bojů v Sýrii. Panuje přesvědčení, že Islámský stát (IS) jim dal instrukci, aby připravili útoky jako odvetu za zapojení západních států do koalice, která útočí letadly na IS v Iráku a Sýrii. Všechny zmíněné země jsou členy této koalice. Rozvědky ale nemají informaci, že existoval přesný příkaz k útokům z minulého týdne, při nichž v Paříži zahynulo 17 lidí. Je prý jen povšechná instrukce: Jděte a něco udělejte.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Němečtí policisté u fronty na satirický týdeník Charlie Hebdo

Hrozba v Německu

V Německu posílili ochranu nádraží poté, co tamní tajná služba dostala varování ze sousedních zemí, že nádraží v Berlíně a Drážďanech by se mohla stát terčem atentátů. Německo čelí dosud největší teroristické hrozbě, i když u dvou zatčených salafistů se neprokázalo, že by plánovali útoky přímo v Německu. Při raziích v Německu bylo prohledáno 11 budov. [celá zpráva]

Nasazení vojáků 

Belgie také vysílá do ulic hlídkovat vojáky, 300 jich bude rozmístěno v Bruselu a v Antverpách. „Mobilizovaní vojáci budou ozbrojeni a jejich primárním úkolem bude střežení vybraných míst,“ uvedla kancelář ministra vnitra Charlese Michela.

Vojáky hned po masakru v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo nasadila Francie. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že Francie na svém území v rámci současné bezpečnostní operace rozmístila 122 000 policistů, strážníků a vojáků. Belgie má v pohotovosti 150 lidí určených k protiteroristickému zásahu. Nejméně na měsíc zvýšila varování před teroristickou hrozbou na druhý nejvyšší stupeň. Na tomtéž stupni je pohotovost i v Nizozemsku. Mluvčí tamní vlády Edmond Messchaert řekl, že existuje ”reálná hrozba, ale nikoli informace o konkrétním útoku”.

Pátrání se rozběhlo i ve Španělsku, protože tam byl jeden z atentátníků z Paříže Amedy Coulibaly se svou ženou.

Reklama

Výběr článků

Načítám