Hlavní obsah

Polanski prchl z Polska, bojí se vydání

Právo, Pavol Minarik

Slavný filmový režisér Roman Polanski (82) je na útěku. Ve čtvrtek pozdě večer opustil náhle polský Krakov a odletěl do Paříže.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

„Pokud polská justice rozhodne o mém vydání do USA, které o to už Polsko požádaly, pak tuto proceduru pochopitelně podstoupím,“ řekl přitom krátce předtím na setkání s médii.

Situace se ovšem zjevně zdramatizovala, takže navzdory tomuto příslibu nakonec „nečekal na vyjádření soudu či ministra spravedlnosti a z Polska utekl“, napsal v pátek deník Fakt.

USA poprvé žádaly už loni v říjnu

Polanski v Krakově připravoval nový film. Ještě ve čtvrtek dopoledne vyjádřil naději, že k jeho extradici do Spojených států z Polska nedojde. V USA mu hrozí dlouholeté vězení za sexuální delikt spáchaný v roce 1977. Ve středu režiséra vyslechla krakovská prokuratura.

Podle polských médií se očekává, že krakovská prokuratura urychleně zašle Obvodnímu soudu v Krakově návrh, v němž se vyjádří, jak v Polanského kauze postupovat dál. V pátek to potvrdila Boguslawa Marcinkowská, mluvčí úřadu veřejného žalobce, který o světoznámém tvůrci mluvil jako o „Romanu P.“.

„Pokud nevysloví souhlas s jeho vydáním do USA, půjde už o definitivní rozhodnutí. Pokud se však k extradici vysloví kladně, konečné slovo připadne polskému ministru spravedlnosti,“ informovala televize TVN24.

Delikt starý 40 let

Polsko obdrželo oficiální žádost USA o vydání Polanského počátkem měsíce. Režiséra americká justice stíhá kvůli takřka 40 let starému sexuálnímu deliktu s nezletilou modelkou, s tehdy 13letou Samanthou Geimerovou.

Úřad pro mezinárodní záležitosti amerického ministerstva spravedlnosti se obrátil na Varšavu v říjnu v souvislosti s Polanského návštěvou rodné země. Režisér má polské a francouzské občanství.

První americkou žádost o vydání polské úřady před čtyřmi měsíci odmítly kvůli formálním nedostatkům. Polanski tehdy prokuratuře řekl, že zůstane justici „kdykoli k dispozici“, načež zemi – stejně jako nyní – chvatně opustil. „Nenechá se tak snadno chytit,“ shrnul Fakt.

Sex s 13letou u soudu nepopřel

Režisér v soudním procesu, který se konal v USA, zmíněný sex s nezletilou přiznal, ale trval na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, s nímž dívka souhlasila.

V USA je sex s nezletilci považován za znásilnění. Oscarový režisér s justicí USA poté uzavřel dohodu o vině a trestu. V roce 1978 uprchl do Francie mimo dosah americké jurisdikce.

Právě na základě amerického zatykače z roku 1978 ho v září 2009 v Curychu zatkla švýcarská policie. Polanski pak čekal do července 2010 v domácím vězení ve své vile v Gstaadu na rozhodnutí švýcarských úřadů. Nakonec tamní justice rozhodla, že ho do USA nevydá.

Polanského předposlední film Muž ve stínu, který vypráví příběh nájemného spisovatele pověřeného sepsáním pamětí někdejšího premiéra Adama Langa a který dokončoval z cely, patřil k nejnavštěvovanějším v některých západoevropských zemích – Francii, Německu a Británii.

Válku přežil v ghettu
Narodil se polsko-židovské rodině v Paříži, která se roku 1937 přestěhovala do Krakova
Druhou světovou válku prožil v krakovském ghettu
Vystudoval režii na filmové škole v Lodži, ale diplom nezískal
V roce 1961 byl za film Nůž ve vodě nominován na Oscara
Natočil dále snímky Ples upírů, Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Hořký měsíc, Pianista

Reklama

Výběr článků

Načítám