Hlavní obsah

Dejte Židům v Evropě zbraně, ať se mohou bránit, vyzval vlivný rabín

Židé v Evropě by měli mít zbraně a podstoupit výcvik, aby mohli bránit své komunity proti teroristům, tvrdí vlivný evropský rabín Menachem Margolin. Se svou ideou a současně žádostí o prosazení příslušné legislativy se obrátil na ministry vnitra zemí Evropské unie, napsal ve středu The Times. Margolin, který stojí v čele Evropského židovského svazu (EJA), svou žádost zdůvodňuje rostoucím antisemitismem v Evropě.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzští vojáci hlídají v Paříži židovské objekty.

Článek

"Židé se necítí být v bezpečí. Ohrožováni jsme denně. Lidé se bojí chodit do synagogy či do židovské školy,“ tvrdí Margolin. Zbraně by podle něj měli mít vybraní představitelé židovských obcí a institucí na ochranu svých institucí a komunit před možnými teroristickými útoky. „Držitelé zbraní by měli podstoupit nezbytný výcvik a školení,“ napsal Margolin v dopise. Na ministry apeluje, aby příslušná legislativa byla projednána v co nejkratším čase a měla okamžitou platnost.

"Budeme podléhat úřadům, bude to naprosto pod kontrolou," tvrdí rabín.

Dopis zaslal v reakci na atentáty v Paříži, kde minulý týden při teroristických útocích v Paříži tři útočníci zabili 17 lidí, z toho byli čtyři Židé. Margolin tvrdí, že jeho žádost je výsledkem naprostého selhání evropských vlád při ochraně židovské komunity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video s bratry Kouachiovými po útoku na redakci Charlie HebdoVideo: Reuters

V Evropě se šíří antisemitismus

Margolin varuje před šířením antisemitismu, rasismu a nesnášenlivosti, které ohrožují Evropu a evropské ideály.

V Izraeli je ovzduší ve Francii považováno dlouhodobě za antisemitské. V této souvislosti izraelská média připomínají případy, kdy se francouzští Židé stali terčem násilí islamistů. V roce 2012 terorista Mohammed Mera zavraždil tři děti a rabína v židovské škole v Toulouse. Jindy se židovský mladík Ilan Halimi stal obětí únosu provedeného muslimským gangem, který ho umučil k smrti.

Útoky na Židy zaznamenali i v dalších evropských zemích, například loni se terčem útoku stalo židovské muzeum v Bruselu.

Vlivný rabín ale přesto kritizoval i izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který po útocích vyzval francouzské Židy, aby přesídlili do Izraele. "To není řešení antisemitských útoků. Každá taková izraelská kampaň oslabuje a poškozuje židovské komunity, které mají právo žít v bezpečí, ať jsou kdekoli," sdělil rabín.

Reklama

Výběr článků

Načítám