Hlavní obsah

Rusko pobouřila Jaceňukova věta o vpádu SSSR do Německa

Právo, Novinky, roš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyvolal pobouření v Rusku, když v živém rozhovoru pro televizi ARD při čtvrteční návštěvě Berlína hovořil o sovětském vpádu na Ukrajinu a do Německa. Jaceňuk odmítá nařčení, že by chtěl překrucovat dějiny druhé světové války.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„Současná ruská agrese na Ukrajině – to je útok na světový řád a na řád v Evropě. My všichni si dobře pamatujeme vpád Sovětského svazu na Ukrajinu a do Německa. Nesmíme to dopustit. Nikdo nemá právo přepisovat výsledky 2. světové války. Avšak o to se snaží ruský prezident Putin,“ zaznělo v televizi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spor komplikuje to, že Jaceňukův hlas je upozaděn vůči hlasu tlumočníka do němčiny. Překladatel ovšem použil slovo Anmarsch, tedy vojenský postup nebo vpád.

Ukrajinské servery přišly s verzí, že Jaceňukova slova byla překroucena a premiér chtěl říci, že by Rusku neměla být opět dána šance zopakovat „kousky SSSR“ a okupovat cizí území. Jaceňukova tisková mluvčí mluvila podobně, když řekla, že prezident hovořil o poválečném posouvání hranic a rozdělení Německa Sověty po druhé světové válce.

Chtějí vysvětlení i po Němcích

Ani tak ale ukrajinský premiér nerozptýlil dojem, že zkusil účelově přetáčet dějiny 2. světové války: byl to SSSR, kdo byl 22. června 1941 napaden nacistickým Německem a za cenu více než 20 miliónů lidských životů včetně Ukrajinců válku s Hitlerem spolu se spojenci vyhrál. Byl proto v Německu okupační mocností stejně jako USA, Británie a Francie.

Pro Rusko je nicméně spor vodou na mlýn – Moskva vytrvale označuje vládu v Kyjevě za nelegitimní a fašistickou. Do rozmíšky zatáhla také německou vládu, kterou vyzvala, aby k Jaceňukově prohlášení zaujala stanovisko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám