Hlavní obsah

Jsem nevinný, tvrdí nejmladší z údajných pařížských útočníků, který se vzdal policii

– Paříž • Aktualizováno

Nejmladší z trojice mužů, kteří jsou podezřelí ze zabití 12 lidí včetně osmi novinářů francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, osmnáctiletý Hamyd Mourad se na policii sám dostavil. Chtěl prokázat, že s útokem neměl nic společného. Mluvčí policie potvrdil, že má alibi.

Policie zveřejnila fotografie Saida a Chérifa Kouachiových podezřelých z atentátu na redakci magazínu Charlie Hebdo.

Článek

Mourad se podle zdroje AFP vzdal policii ve 23 hodin místního času poté, co viděl své jméno kolovat na sociálních sítích. „Byl zatčen a umístěn do vazby,“ řekl agentuře zdroj. Informaci později potvrdilo i francouzské ministerstvo spravedlnosti.

Mourad podle francouzské stanice iTele tvrdí, že je nevinný a že byl v době atentátu ve škole. Už dříve citovala britská BBC zdroj ze sociálních sítí, který prohlašuje, že byl Mourad během střelby v redakci s ním ve třídě.

Policie jeho alibi prověřila a potvrdila, uvedla korespondentka BBC Lyse Doucetová, která hovořila s mluvčím ministerstva spravedlnosti Pierrem Henrym Brandetem.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Záběr z policejního zásahu v Remeši

Policisté podle francouzské televize zadržují Mourada ve vazební věznici ve městě Charleville-Mézières na belgické hranici. Ozbrojené policejní komando provedlo v noci na čtvrtek rozsáhlou razii v severofrancouzském městě Remeši, kde měl Mourad navštěvovat gymnázium. Na místě byli i forenzní experti. [celá zpráva]

Hon pokračuje

Další zásahy proběhly v Paříži, Štrasburku a ve městě Charleville-Mézières. Podle nepotvrzených informací měla policie zadržet ještě několik dalších osob.

Foto: Police Hour

Teroristé střílejí v Paříži na policistu.

Hlavní podezřelí, 34letý Said Kouachi a jeho 32letý bratr Chérif, ale mezi nimi nejsou. Jsou stále na útěku. Podle AFP na ně policie vydala zatykače. Veřejnost varovala, že bratři jsou „ozbrojení a nebezpeční”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Nejméně jeden z podezřelých ale nebyl policii neznámý. Chérif Kuachi byl v roce 2008 odsouzen na tři roky za verbování dobrovolníků do řad islámských radikálů bojujících v Iráku.

Muži jsou podezřelí, že ve středu dopoledne zaútočili na redakci týdeníku Charlie Hebdo kvůli karikatuře vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího. Při střelbě zemřelo osm kmenových zaměstnanců časopisu a další čtyři lidé, mezi nimi dva policisté. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži si oběti atentátu připomnělo přes 30 tisíc lidíVideo: Reuters

Televizní stanice CNN zveřejnila informaci francouzského lékaře Geralda Kierzeka, který ošetřoval zraněné zaměstnance pařížského časopisu po středečním útoku. Tvrdí, že pachatelé oddělili muže a ženy a vyvolávali jednotlivé osoby jménem. Pak následovala poprava.

Jejich totožnost byla oznámena ve středu večer. [celá zpráva]

V souvislosti se středečním útokem v noci posílila bezpečnostní opatření i Itálie, a to především kvůli obavám o bezpečnost Vatikánu jako sídla římskokatolické církve a kvůli tomu, že země je členem protiteroristické koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám