Hlavní obsah

Za Putinem stojí 80 procent Rusů, je pro ně lékem na potíže

Novinky, rei
Moskva
Aktualizováno

Krize rublu neotřásla důvěrou ruské veřejnosti v prezidenta Vladimira Putina, nadále ho podporuje 80 procent Rusů. Vyplynulo to z průzkumu tiskové agentury AP a střediska NORC.

Rusové ruší kvůli pádu rublu zájezdyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ačkoliv ruská měna ztratila více než polovinu své hodnoty a potíže tamní ekonomiky násobí západní sankce, Rusové Putinovi věří. Než aby v něm spatřovali příčinu potíží, jsou spíš přesvědčeni, že on bude tím, kdo přijde s řešením, napsala AP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury je klíčovým důvodem důmyslná propaganda vylučující jakoukoliv politickou alternativu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové začali skupovat drahou elektronikuVideo: Reuters

„Ruský lid má u sankcí dojem, jako by byl obléhanou pevností. Ruská televize důsledně a trvale toto myšlení šíří. Na koho jiného se spolehnout než na Putina? Putin je vnímán jako zachránce národa, a myslím, že se takto vidí i on sám,“ řekla analytička Maria Lipmanová.

Důvěra v ekonomiku klesá

Průzkum u dvou tisíc ruských respondentů starších 18 let se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince, tedy ještě v době, než začal strmý pád rublu. Už tehdy ale podle AP ruská veřejnost ukazovala ztrátu důvěry v ekonomický růst. Podle agentury se to projevilo zejména v Moskvě, kde lidem mohou chybět západní výrobky, na které byli zvyklí a jichž se jim teď v důsledku sankcí nedostává.

Pro prezidenta Putina bude klíčové přesvědčit Rusy o potřebnosti utažení opasků, a to nejen na pár měsíců, ale možná let, poznamenala AP.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ruská média v souvislosti s měnovou krizí tento týden spekulovala o obměně vlády premiéra Dmitrije Medvěděva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám