Hlavní obsah

Polsko nabízí Ukrajině zbraně, ta chce nejsilnější armádu v Evropě

– Varšava/Kyjev
Právo, Novinky, ČTK, pm, aš

Polsko je připravené dodat Ukrajině zbraně. Řekl to polský prezident Bronislav Komorowski při středeční návštěvě ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka v Polsku. Nový předseda ukrajinské bezpečnostní rady SNBO, bývalý prezident Oleksandr Turčynov, oznámil, že země musí mít nejsilnější armádu v Evropě.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Prezidenti Polska a Ukrajiny Petr Porošenko a Bronislaw Komorowski (vpravo)

Článek

„Niky jsem neslyšel, že by existovalo jakékoli embargo na prodej zbraní Ukrajině. V případě, že bude mít Ukrajina zájem, Polsko je připravené o prodeji jednat,“ řekl Komorowski na společné tiskové konferenci s Porošenkem. Zároveň dodal, že je ochoten pomoci Ukrajině i při reformě ozbrojených sil.

Turčynov chce nejsilnější armádu

"Bez ohledu na ekonomické problémy musíme vytvořit nejsilnější armádu Evropy. Nemáme jiné východisko," řekl Turčynov, kterého do čela vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany  jmenoval tento týden Porošenko.

Posilou pro armádu se podle Turčynova mají stát zálohy, které bude tvořit 100 000 rezervistů. "Neobejdeme se bez nové mobilizace, kterou provedeme v několika etapách... Touto mobilizací obnovíme mocnou stotisícovou zálohu," oznámil a  dodal: „Ukrajina potřebuje zásadní přezbrojení. Špatná výzbroj byla příčinou velkých ztrát."

Zastánce tvrdé linie Turčynov poznamenal, že silná armáda je potřeba k opětnému připojení Krymu, který v březnu anektovalo Rusko: "Naše válka skončí pouze tehdy, až bude osvobozeno celé území Ukrajiny, včetně Krymské autonomní republiky."

Polsko stojí za Kyjevem a zbrojí

Varšava otevřeně podporuje novou kyjevskou vládu. Jasná podpora ji ale vyřadila z dalších jednání o řešení krize na Ukrajině, protože není považovaná za nestrannou.

Výmarský formát, kdy se jednání účastnily kromě Německa a Francie i Polsko proto padla a nahradil ho formát, kdy jedná Rusko, Ukrajina, Německo a Francie.  V tomto složení by se měli vrcholní představitelé těchto zemí sejít ještě letos. V neděli se čeká další schůzka tříčlenné kontaktní skupiny zástupců Moskvy, Kyjeva a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. [celá zpráva]

Polsko kvůli ukrajinské krizi zbrojí, nakupuje střely s plochou dráhou letu, angažovalo se v plánu rozmístit na východě NATO americké síly a mění svou obrannou koncepci, kdy zprovozní základny na východě země.   [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám