Hlavní obsah

Kyjev připouští, že povstalecký Donbas definitivně ztratí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Za stupňujících se bojů na východě Ukrajiny, kde se obě strany obviňují z příprav ofenzivy, uvedl ministr financí Oleksandr Šlapak, že vláda pracuje i na scénářích, kdy nebude Donbas kontrolovat. Současně ale popsal možné řešení pro oblast - mohla by se tam zřídit volná ekonomická zóna.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr financí Olaksandr Šlapak

Článek

Ministr financí Oleksandar Šlapak v ukrajinské televizi První kanál odpověděl na dotaz, zda by se nemohla vytvořit v Donbasu zóna volného obchodu: „Taková varianta je možná. Za vzor by se vzalo to, co bylo na Krymu.“

Podle něj vláda tuto možnost zvažuje: „Pracujeme na různých scénářích, mezi nimi s tímto scénářem. Přesněji bych to řekl takto - u projektů, na nichž jsme pracovali dříve a překládali předchozímu parlamentu, jsme vycházeli z toho, že se nám podaří udržet tuto oblast pod kontrolou Ukrajiny. Nyní jsme nuceni revidovat politiku k tomuto regionu.“

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr financí Olaksandr Šlapak v paralmnetu (vlevo). Vpravo premiér Arsenij Jaceňuk

Šlapak také vysvětloval, že rozhodnutí nevyplácet důchody a sociální dávky lidem žijícím na východě Ukrajiny bylo přijato na základě doporučení národní bezpečnostní rady, napsala Ukrajinska pravda.

„Připisujeme všechny výplaty, které se měly uskutečnit, ale neprovádíme je. Nyní provádíme výpočty, jak je to s daněmi v této oblasti. Naneštěstí daňové úniky byly vždy docela běžné a ke dnešku, jak ukazují naše finanční úřady, stále více (plátců) se přihlašuje k pobytu v těch oblastech, které nemáme pod kontrolou. To je důvod, proč nyní aktivně pracujeme na tom, jak vybudovat ekonomické a fiskální vztahy s tímto regionem,“ řekl ministr.

Podle expertů byl podobný zákon přijat i na Krymu, i když Ukrajina neuznala jeho osamostatnění a následné připojení k Rusku. Jeho obyvatele vede jako lidi, kteří nemají v zemi trvalý pobyt.

Reklama

Výběr článků

Načítám