Hlavní obsah

Západ potřebuje Rusko pro boj s islámskými teroristy, tvrdí Zeman

Evropa a Spojené státy musí spolupracovat s Ruskem, ale také s Čínou v boji proti islámským teroristům, uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Bild. Islámský extremismus podle Zemana představuje větší hrozby než konflikt na Ukrajině.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident se napětí a případné nové studené války mezi Západem a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině a anexi Krymu nebojí.

„Myslím si, že se spor o Ukrajinu rozplyne. Rusové bez peněz a technologií ze Západu dlouhodobě nevydrží, a proto budou uzavírat kompromisy. Daleko větší nebezpečí vidím v rostoucím islámského terorismu, který stále více ohrožuje naši vlastní bezpečnost v Evropě,“ uvedl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman dodal, že nebezpečí terorismu bude trvat celá desetiletí. „V boji proti němu musí držet pohromadě všechny světové mocnosti – Evropa, USA, Rusko a Čína. Pokud ne, hrozí nám druhé 11. září,” poznamenal.

Prezident ale více než o aktuálních zahraničněpolitických tématech hovořil s redaktory Bildu o letech 1968 a 1989. Na dotaz, co ho jako první napadlo, když padala železná opona, odpověděl, že to bylo uvědomění, že touhu lidí po svobodě nelze potlačit.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman pozval Putina do Česka

Prezident Miloš Zeman pozval na leden do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira...

Výběr článků

Načítám