Hlavní obsah

Vinice ve Francii decimuje houba

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na více než miliardu eur (27,7 mld. Kč) se mohou vyšplhat ztráty francouzských vinařů kvůli chorobě označované termínem ESCA, kterou na révě vyvolávají houbové patogeny. Nemoc nejprve zastavuje růst keře, pak jej zahubí. Ve Francii je jí nakaženo asi 13 procent ploch.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vinaři vyzvali Evropskou komisi i národní vlády, aby podpořily výzkum k nalezení ochrany před touto pohromou, známou už z dob Římanů. Jedinou známou látkou, která dokáže ESCA potlačit, je arsenitan sodný. Ten však patří mezi zakázané látky vzhledem ke svým karcinogenním účinkům. Zasažené keře je nutné spálit a plochu nově osázet.

„Obáváme se, že by se to mohlo šířit jako lesní požár,“ řekl podle listu The Daily Telegraph šéf francouzské zemědělské komory Guy Vasseur. Obává se, že by se mohl opakovat scénář z konce 19. století, kdy francouzské vinice zdecimovala mšička révokaz. Tento hmyz napadá kořeny révy a způsobuje jejich uhnívání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zatím nic nepomáhá. Nemáme řešení a jediné, co můžeme dělat, je keře vytrhat a zasadit nové,“ řekl dále Vasseur. Vinaři zaznamenali ESCA v srpnu v údolí řeky Loiry. Choroba se mezitím rozšířila do dalších oblastí Francie, rozmáhá se také v dalších evropských zemích a dokonce až v Kalifornii. „Je to mnohem vážnější, než si lidé dokážou představit,“ varoval Vasseur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám