Hlavní obsah

Rusko dává Francii dva týdny na dodání mistralu

Moskva

Moskva dává Paříži lhůtu do konce listopadu na předání první ze dvou válečných lodí třídy Mistral, které Francie pro Rusko vyrábí. Pokud se tak nestane, má v úmyslu požadovat tučné finanční odškodnění. Napsala to v pátek státní agentura RIA Novosti s odvoláním na vysoce postaveného činitele.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Dodávku moderní lodě pro ruské námořnictvo před časem pozastavil francouzský prezident François Hollande.

Článek

„Připravujeme se na různé varianty. Počkáme do konce měsíce (na splnění dohody o mistralech), potom budeme předkládat vážné nároky," prohlásil nejmenovaný zdroj agentury. Podle něj experti analyzují možnou výši škody způsobené Rusku nesplněním smlouvy. „Tato suma nebude tajná,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První výsadková vrtulníková loď třídy Mistral, nazvaná Vladivostok, by podle kontraktu měla být předána dnes. Kdy se tak skutečně stane, ale není jasné. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian ve středu řekl, že za současných okolností není možné stanovit datum dodávky. Ruská delegace, která měla plavidlo oficiálně převzít, se den nato rozhodla do Francie neodcestovat vzhledem k tomu, že nedostala příslušné potvrzení, že se oficiální předávání bude konat.

Smlouva počítá jen s technickými problémy

Podle informovaného zdroje agentury Interfax umožňuje smlouva tříměsíční odklad předání lodí, ale zpoždění musí být způsobeno technickými problémy se zkouškami plavidla, nikoli politickou situací. Francie, která je pod tlakem spojenců, v předstihu hovořila o odkladu kvůli situaci na Ukrajině. Na jejím východě má podle západních informací intervenovat ruská armáda.

Vladivostok je k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire prakticky připraven. Ovládat se ho už ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být hotova do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo, Ukrajina ho dál považuje za své území.

Výsadková loď třídy Mistral může přepravovat 16 vrtulníků, čtyři vyloďovací čluny, sedmdesát obrněných vozidel a 450 vojáků. První měla sloužit v tichomořské flotile, druhá v baltském loďstvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám