Hlavní obsah

Rusko nemá na modernizaci armády

– Moskva

Rusko si už kvůli sankcím nemůže dovolit ambiciózní program modernizace ozbrojených sil, který schválil prezident Vladimir Putin. Měl by proto být navržen program nový, který by bral v potaz změněnou ekonomickou situaci, řekl v úterý podle agentury Reuters ministr financí Anton Siluanov. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má obranu na starosti, ale škrty ve výdajích na armádu odmítá.

Článek

„Nyní bude připraven nový obranný program a v jeho rámci chceme znovu posoudit objem prostředků, jež budou vyčleněny z rozpočtu, aby to bylo realističtější,” uvedl Siluanov.

Návrh ambiciózního plánu na modernizaci ruské armády a stárnoucího vojenského vybavení se poprvé objevil zhruba před třemi lety. Vláda tehdy počítala s tím, že hrubý domácí produkt bude během deseti let růst tempem šesti procent. Letos však ruská ekonomika podle odhadů neporoste o více než půl procenta.

Kreml v rozpočtu navíc počítal s příjmy z prodeje ropy, které ale nebudou tak vysoké.

„Když jsme obranný program přijímali, předpovědi pro ekonomiku a rozpočtové příjmy byly naprosto rozdílné. Nyní si to prostě nemůžeme dovolit,” uvedl Siluanov, jehož předchůdce v úřadu Alexej Kudrin na protest proti navrhovaným štědrým výdajům na armádu v září 2011 podal demisi.

Modernizace většiny armádního vybavení

Rusko by podle Putinova původního plánu mělo během deseti let do roku 2020 modernizovat 70 procent svého vojenského vybavení. Náklady na přezbrojení se pro toto období odhadují na 23 biliónů rublů (12,5 biliónu Kč).

Kvůli výdajům na obranu ve vládě podle Reuters probíhají spory. Vicepremiér Rogozin nedávno řekl, že modernizace armády bude pokračovat tak, jak předvídají Putinovy dekrety.

„Je zde plán, že do roku 2015 bychom měli mít modernizováno 30 procent vojenského vybavení, a 70 procent do roku 2020,” řekl v rozhovoru s listem Kommersant. Program ani přidělené finanční částky se prý přehodnocovat nebudou.

Americké výdaje na obranu klesají

Výdaje, které na armádu loni vynaložily Spojené státy, podle stockholmského institutu SIPRI klesly. Oproti tomu výdaje Ruska se reálně zvýšily, poprvé od roku 2003 překonaly ty americké a dosáhly 4,1 procenta ruského HDP.

S jejich zvyšováním v tomto a následujících třech letech počítá i nejnovější ruský rozpočet. Ten je postaven na ceně ropy 100 dolarů za barel. Ceny ale poslední dobou klesají; cena ruské ropy se v úterý nacházela kolem hranice 90 dolarů za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám