Hlavní obsah

Největší akce Europolu v dějinách: Po celé Evropě včetně ČR zatčeno přes tisíc lidí

• Aktualizováno

Celkem 1027 lidí pozatýkali policisté při dosud největší koordinované operaci v rámci Evropské unie. Na zásahu, který probíhal od 15. do 23. září, spolupracovalo 34 zemí včetně České republiky a koordinoval ho Europol. Operace nazvaná Archimedes se zaměřila na organizovaný zločin. Podíleli se na ní i čeští policisté.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Policisté cílili především na obchod s lidmi a pašeráky kokainu i dalších drog.

„Je to největší koordinovaný úder proti organizovanému zločinu, k jakému kdy v Evropě došlo,“ uvedl ve středu Rob Wainwright, šéf Europolu.

„Rozsah operace je bezprecedentní a výsledek s víc než tisícovkou zadržených po celé Evropě připomíná, že policejní složky jsou odhodlané bojovat s nelegální činností těch nejnebezpečnějších zločineckých skupin,“ dodal.

Na operaci Archimedes se kromě osmadvaceti zemí EU podílely také Austrálie, Kolumbie, Norsko, Srbsko, Švýcarsko a Spojené státy.

Policisté zasahovali na stovkách míst včetně letišť, hraničních přechodů, přístavů nebo ve městech tam, kde často dochází ke kriminální činnosti.

Kromě 1027 zadržených lidí bylo při zásazích zabaveno 599 kilogramů kokainu, 200 kilogramů heroinu a 1,3 tuny marihuany. Z rukou obchodníků s lidmi se také podařilo zachránit třicet dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám