Hlavní obsah

Rusko chce na Měsíci vybudovat základny

Moskva

Pilotované mise na Měsíc a postupné vybudování základen plánuje už od příštího desetiletí Rusko. Prohlásil to podle agentury ITAR-TASS šéf vesmírné agentury Roskosmos Oleg Ostapenko. Podle jeho slov tak Rusko zahájí „plnohodnotné využívání” Měsíce. Pomoci k tomu má nová nosná raketa a automatické sondy, které k Měsíci zamíří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

"Koncem příštího desetiletí dokončíme zkoušky supertěžké nosné rakety a zahájíme plnohodnotné využívání Měsíce," řekl Ostapenko. "Ve stejné době na základě dat získaných z automatických sond určíme místa nejvhodnější pro přistání našich výsadků a pro budování měsíčních základen," řekl šéf Roskosmosu.

Příprava na měsíční výpravy podle Ostapenka už začala. Roskosmos vyvíjí nový typ pilotované kosmické lodi, který se spolu s novou supertěžkou nosnou raketou stane základem budoucího kosmického dopravního systému.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ten bude schopen dopravovat posádky nejen na Měsíc, ale "perspektivně i do hlubokého vesmíru", řekl Ostapenko.

Ruskou kosmonautiku v minulých letech stihla řada neúspěchů včetně nevydařených startů raket a zmařených vědeckých projektů. Celé odvětví kosmického průmyslu prošlo personálními otřesy a reorganizací, která vyústila v koncepci rozvoje ruské kosmonautiky na léta 2016–25.

"Máme všechny důvody domnívat se, že všechny dnes vytyčené plány splníme," prohlásil na poradě Ostapenko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám