Hlavní obsah

Putin prý hrozil tanky nejen v Kyjevě, ale i v Pobaltí a Varšavě

• Aktualizováno

Ruská vojska mohou během dvou dnů obsadit Varšavu, Rigu, Vilnius nebo Bukurešt, měl údajně říci ruský prezident Vladimir Putin během schůzky svému ukrajinskému protějšku Petro Porošenkovi. Ve čtvrtečním vydání to napsal německý list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na záznamy Evropské unie, které má redakce listu k dispozici. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v podvečer podle agentury DPA označil zprávu o údajném rozhovoru za „obyčejnou kachnu”.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

O výhružkách měl ukrajinský prezident informovat předsedu Evropské komise Josého Barrosa a právě na tento záznam se německá média odvolávají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin měl při schůzce na konci srpna Porošenka také zchladit v jeho nadějích, které vkládá do pomoci Evropské unie. Šéf Kremlu je údajně schopný vytvořit uvnitř Evropské unie za pomoci několika členských států "blokační menšinu", která by ochromila veškeré rozhodování Unie o krocích nepříznivých vůči Rusku.

Putin si mnohdy nebere servítky a jeden z jeho telefonátů s José Barrosem unikl do médií. V něm měl šéfovi Evropské komise vyhrožovat, že pokud bude chtít, zabere Kyjev za dva týdny, a tak ho EU nemá provokovat dalšími sankcemi. Moskva vzápětí vyjádřila pobouření nad tím, že předseda Evropské komise prozradil podrobnosti z důvěrných rozhovorů.

Moskva oficiálně popírá, že by se jakkoli angažovala v konfliktu na východě Ukrajiny, kde během pěti měsíců bojů mezi proruskými povstalci a vládními jednotkami bylo zabito více než 3000 lidí. Podle Kyjeva a Západu ale právě Moskva sehrává v konfliktu klíčovou roli a snaží se sankcemi přimět Putina, aby přestal rebely zásobovat zbraněmi a vojáky.

Porošenko několikrát jednal s Putinem během domlouvání příměří, které na východě Ukrajiny platí necelé dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám