Hlavní obsah

Separatisté odmítli plán Kyjeva na správu východní Ukrajiny

Moskva

Separatisté na východě Ukrajiny odmítli plán pro správní úpravu na východě země, kdy by zvláštní status v rámci jednotné Ukrajiny měly jen oblasti, které nyní zůstávají pod kontrolou vzbouřenců. To je asi třetina Donbasu. Povstalci nadále požadují nezávislost pro celou Doněckou a Luhanskou oblast.

Foto: , ČTK/AP

Vůdcové separatistů Alexandr Zacharčenko (vlevo) a Andrej Purgin

Článek

”Pevně trváme na sebeurčení v administrativních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti,” řekl v úterý ruské agentuře Interfax vicepremiér Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Obě oblasti by podle něj měly mít s Ukrajinou společný jen „kulturní a ekonomický prostor”, jinak by měly být zcela nezávislé.

Reagoval na vyjádření poradce prezidenta Petra Porošenka, bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka. Ten v televizi prohlásil, že páteční dohoda z Minsku jasně praví, že „zvláštní postavení” se má týkat pouze „částí území dočasně nekontrolovaných ukrajinskými úřady”. Speciální status v jeho podání působil spíše jako druh izolace a karantény. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku ohledávají své zničené domyVideo: Reuters

Podle dvanáctibodové minské dohody má přitom Kyjev přistoupit mimo jiné k „decentralizaci moci”.

Dvojznačný výklad

Ale podle tisku je dohoda sepsána natolik diplomaticky, že dává oběma stranám naprostou volnost při jejím výkladu.

„Ustanovení (minské dohody) jsou v mnohém jen rámcové,” připustil v úterý i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Zároveň vyzval Kyjev k rychlému zahájení rozhovorů s povstalci, které by dopodrobna upřesnily postavení jihovýchodní Ukrajiny. Příměří se podle ruského ministra vcelku dodržuje, jakkoli dochází k incidentům, z nichž se obě strany vzájemně obviňují. Lavrova znepokojuje koncentrace ukrajinských vojsk, která podle něj může naznačovat přípravy k útoku.

Výměna zajatců s otazníky

Na Ukrajině už probíhá i výměna zajatců. Tiskové oddělení prezidentského úřadu v pondělí večer informovalo, že bylo osvobozeno prvních dvacet zajatců. Luhanští separatisté ale zmínili, že při návštěvě Mariupole prezident uvedl, že 1200 zadržovaných vojáků už bylo předáno a že povstalci slíbili propustit zbylé. [celá zpráva]

„Porošenko informoval o osvobození 1200 ukrajinských zajatců. Do konce týdne bude ještě dalších 863 ukrajinských vojáků předáno Ukrajině v rámci dohody o výměně zajatců,“ uvedla Luhanská lidová republika ve svém prohlášení. Zmiňuje také, že domobrana separatistů „ví o 311 domobrancích, kteří se nacházejí v zajetí na ukrajinské straně“.

I tak je ale potvrzení návratu dvaceti zajatců dobrou zprávou, protože se ještě v pondělí dopoledne uvádělo, že výměna začne až ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám